Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Louis Adinau, naar een ontwerp door de architect Constant Lixon (gevelsteen) uit 1911, in de top gedateerd 1912. In de nieuwbouw werd de winkelpui geïncorporeerd die Adinau al in 1905 door Lixon had laten aanbrengen aan het bestaande pand op dit perceel. De trofeeën met onder meer een zaag, hamer, figuurzaag, bijtel en bijl van de sgraffito-tondi, wijzen op een winkel in gereedschappen.

Het winkelhuis Adinau is representatief voor het vroege werk van Constant Lixon, zoon van de aannemer Frans Constant Lixon-Van Zurk, die actief was van eind jaren 1890, mogelijk tot de latere jaren 1940. Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog zijn verder een beperkt aantal burgerhuizen bekend, zowel in conventionele neoclassicistische stijl als in gematigde art nouveau. Deze laatste onderscheiden zich vooral door de kleurrijke baksteenparementen.

Rijwoning van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De tuitgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, geaccentueerd door in reliëf gemetselde medaillons en friezen. Van witte natuursteen is spaarzaam gebruik gemaakt voor vensterposten, hoekblokken, sluit-, gevel- en dekstenen, topstukken en de frontonbekroning. Axiaal symmetrisch van opzet, worden beide bovenverdiepingen geopend door een getoogd drielicht, respectievelijk opgedeeld door smalle penanten en bewerkte vensterposten. De compositie legt de klemtoon op de tweede verdieping, die wordt gemarkeerd door een driezijdig, volledig ijzeren balkon met markante, geajoureerde consoles en een sierlijke borstwering. Het drielicht wordt geflankeerd door de hoger vermelde medaillons, gevuld met sgraffito-tondi die gereedschapstrofeeën verbeelden. Keperfriezen belijnen de geveltop waarin een getoogd tweelicht, die wordt geflankeerd door zware bolornamenten, en bekroond door een bewerkt topstuk met voluten, gevelstenen met de opschriften "ADINAU" en '1912", en een gebogen fronton, waarop een bronzen adelaar. Het houten vensterschrijnwerk met typische roeden is bewaard. Verbouwde winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#2013 en 1905#1862.