Brouwerij Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Sint-Jozef

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

Voormalige brouwerij Sint-Jozef waarvan de brouwerswoning bewaard is aan de Weststraat nummer 2 (confer infra). Nu bezoekerscentrum Lauka, na harde renovatie ingehuldigd in 1995. De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835), en op dat moment eigendom van Pieter Dewitte, brouwer te Lo. Vanaf 1847 is het complex eigendom van de familie Rouzée die er tot voor enkele decennia eigenaar van blijft.

Oorspronkelijk (confer foto 1978) typisch 19de-eeuws brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag met poortdoorrit, kelderluiken en trapje naar de centrale deur, witgeschilderde baksteenbouw, halfronde venstertjes met kleine roedeverdeling in de halve verdieping.

Binnenin enkele bewaarde elementen: schaar- en nokgebinten, kelder met tongewelf.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Fotoarchief.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, oorspronkelijk aanwijzende tabel nummer 208.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, kadastrale legger 212.
  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 45.

Auteurs: Vanneste, Pol