Elektriciteitscentrale

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Vilvoorde
Deelgemeente Vilvoorde
Straat Willemsstraat (Jan Frans)
Locatie Willemsstraat (Jan Frans) 200, Vilvoorde (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vilvoorde (adrescontroles: 16-03-2007 - 16-03-2007).
  • Herinventarisatie Vilvoorde (geografische herinventarisatie: 01-06-2002 - 30-04-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Elektriciteitscentrale

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Elektriciteitscentrale van circa 1960, op het kadaster ingetekend in 1960. Grootschalige inplanting van een industrieel complex, gevat tussen de Zenne, het Zeekanaal Brussel-Rupel en de binnenhaven. Beeldbepalend zijn vooral de koeltorens die voor de verre omgeving bakens vormen in het landschap.

Het ensemble omvat als hoofdbestanddelen de centrale zelf, het verwarmingsgebouw, de machinezaal, het administratieve gebouw met sociale voorzieningen, de magazijnen en de ateliers voor het onderhoud van het materiaal. Aan de binnenhaven is er een kade voorzien voor de aanvoer van olie en kolen.

Het administratieve gebouw aan de straat werd samen met het laboratorium en de woningen voor het personeel, ontworpen door Jean F. Petit en vertoont qua uitzicht een strakke baksteenarchitectuur van drie bouwlagen met verspringende volumes onder plat dak. Bezoek werd niet toegelaten.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1960/2-2, 1961/1.
  • NOVGORODSKY L. 1961: La centrale thermique de Pont-Brûlé, érigée par la société "Interbrabant", in La technique des travaux, maart-april 1961, 92-110.

Bron: Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jan Frans Willemsstraat

Willemsstraat (Jan Frans) (Vilvoorde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.