erfgoedobject

Elektriciteitscentrale

bouwkundig element
ID
70419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70419

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscentrale
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscentrale
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Elektriciteitscentrale van circa 1960, op het kadaster ingetekend in 1960. Grootschalige inplanting van een industrieel complex, gevat tussen de Zenne, het Zeekanaal Brussel-Rupel en de binnenhaven. Beeldbepalend zijn vooral de koeltorens die voor de verre omgeving bakens vormen in het landschap.

Het ensemble omvat als hoofdbestanddelen de centrale zelf, het verwarmingsgebouw, de machinezaal, het administratieve gebouw met sociale voorzieningen, de magazijnen en de ateliers voor het onderhoud van het materiaal. Aan de binnenhaven is er een kade voorzien voor de aanvoer van olie en kolen.

Het administratieve gebouw aan de straat werd samen met het laboratorium en de woningen voor het personeel, ontworpen door Jean F. Petit en vertoont qua uitzicht een strakke baksteenarchitectuur van drie bouwlagen met verspringende volumes onder plat dak. Bezoek werd niet toegelaten.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1960/2-2, 1961/1.
  • NOVGORODSKY L. 1961: La centrale thermique de Pont-Brûlé, érigée par la société "Interbrabant", in La technique des travaux, maart-april 1961, 92-110.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Elektriciteitscentrale [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.