is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscentrale
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscentrale
Deze vaststelling was geldig van tot
Elektriciteitscentrale van circa 1960, op het kadaster ingetekend in 1960. Grootschalige inplanting van een industrieel complex, gevat tussen de Zenne, het Zeekanaal Brussel-Rupel en de binnenhaven. Beeldbepalend zijn vooral de koeltorens die voor de verre omgeving bakens vormen in het landschap.
Het ensemble omvat als hoofdbestanddelen de centrale zelf, het verwarmingsgebouw, de machinezaal, het administratieve gebouw met sociale voorzieningen, de magazijnen en de ateliers voor het onderhoud van het materiaal. Aan de binnenhaven is er een kade voorzien voor de aanvoer van olie en kolen.
Het administratieve gebouw aan de straat werd samen met het laboratorium en de woningen voor het personeel, ontworpen door Jean F. Petit en vertoont qua uitzicht een strakke baksteenarchitectuur van drie bouwlagen met verspringende volumes onder plat dak. Bezoek werd niet toegelaten.
Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)