Grafkapel Rutten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafkapel Rutten

• is aangeduid als beschermd monument Grafkapel Rutten

Beschrijving

Grafkapel van Martinus Hubertus Rutten (1841-1927), bisschop van Luik, en kanunnik Hendricus Hubertus Rutten (+ 1929), zijn broer. Bij de afbraak van de oorspronkelijke kerk van Geistingen in 1839, bleef het koor bewaard, dat ingericht werd als Sint-Barbarakapel. In 1905 verkreeg bisschop Rutten de toestemming de kapel in te richten als grafkapel voor hem en zijn broer. Monseigneur Rutten stierf in 1927 en werd in de grafkapel bijgezet.

Achtzijdige kapel onder schilddak (kunstleien). Gecementeerde baksteen. Lisenen en, onder de dakrand, rondboogfries. De voorgevel is een puntgevel met schouderstukken. Spitsboogvensters. Spitsboogportaal met mergelstenen tussendorpel.

Mobilair: grafstenen van bisschop Rutten en zijn broer.

• S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981, p. 10.
  • S.N., Waar men gaat langs onze wegen, , ed. Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p. 25-26.