Huis Constant Weemaes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Constant Weemaes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Huis Constant Weemaes" (zie prentkaart). Achterin hogergelegen en vrijstaand burgerhuis omsloten door lage muur met hekwerk, toegankelijk via ijzeren poort aan gemetste hekpijlers. Volgens historisch kaartmateriaal bebouwing minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Volgens kadastergegevens in 1903 (zie verdwenen jaartal in dak) grondig verbouwd, vergroot en voorzien van wagenhuis aan straatkant. In 1934 in oostelijke richting vergroot, verbouwd tot tweegezinswoning, voorgevel gewijzigd, erker en trap aangebouwd en huidige afsluiting geplaatst. Noordwesthoek vergroot in 1950.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), rechts verlengd met erker van rode en gele baksteen, links, extra travee en inkom. Gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Licht getoogde vensters op dorpels gevat in geprofileerde omlijsting met siersluitsteen met neorococo-inslag. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting met natuurstenen trede. Vernieuwd houtwerk. Achtergevel deels gecementeerd met uitgespaarde gevelnis met kruis, naar verluidt bestemd voor inmiddels verdwenen Heilige Rochusbeeld. Trap in achtergevel aangegeven door twee radvensters met ijzeren roeden.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.