Kasteel Bradfort en de hoeve Ter Yssele

Beschrijving

Voormalig kasteel "Bradfort" en de hoeve "Ter Yssele" met bijhorende hoeve. Sinds 1997 in gebruik door een ingenieursbureau.

1561-1571: hoeve met de naam "Ryssel" staat afgebeeld op de kaart van Pieter Pourbus als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen binnen een omwalling.

1770-1778: op de kaart van Ferraris staat de hoeve weergegeven met vier losse bestanddelen.

1835: volgens het primitief kadasterplan bestond de hoeve uit een boerenhuis en plaats omringd door een boomgaard, bos en tuin.

1859: bouwen van woning als buitenverblijf in opdracht van Julien Joos de ter Beerst.

1863: bouwen van remise ten zuiden van het boerenhuis. Kleine uitbreiding van het woonhuis in noordelijke richting. Bouwen van een paviljoen op zeshoekige plattegrond ten westen van het woonhuis.

1885: bouwen van een orangerie en broeikas ten noorden van het woonhuis.

1969-1970: verkaveling van de gronden rondom de hoeve en het buitengoed "Bradfort". Hierdoor verdwijnt het paviljoen en de orangerie.

1992: huidig uitzicht van restauratiewerkzaamheden.

Achteringelegen hoeve en voormalig buitenhuis op L-vormige plattegrond. Voormalig buitenhuis met in het verlengde ervan het boerenhuis en haaks erop de schuur en de stallingen. Sterk verbouwde hoevegebouwen onder pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapellen. Verankerd roodbakstenen parement. Voormalig buitenhuis in neoclassicistische stijl van 1859. Dubbelhuis onder pannen schilddak, centraal doorbroken door sierlijke bakstenen dakkapel op de hoeken voorzien van bakstenen sferen met siermetselwerk. Sterk symmetrisch opgebouwde roodbakstenen lijstgevels opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen in vlakke roodbakstenen omlijsting. Op de begane grond centrale segmentboogdeur met sluitsteen voorzien van het wapenschild van de bouwheer Julien Joos de ter Beerst. Op de verdieping deels bepleisterde borstwering in een roodbakstenen vlakke omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Sint-Andries, 1859/3, 1863/16, 1885/49, 1962/50, 1969/2, 1970/6, 1976/5.
  • Dienst Urbanisatie en Ruimtelijke Ordening, Bouwvergunningen,1787/1992.
  • BERTEN J., Merkwaardige huizen. "Ter Yssele", Nieuwe Sint-Annadreef nummer 23, in Kroniek van Sint-Andries, nummer 93, 1997, p. 7-8.
  • RAU J., Sint-Andries. Geschiedenis van de Brugse rand, 1991, p. 34.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia