erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID: 754   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/754

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

U-vormige hoeve met kern van circa 1775, reeds als dusdanig afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas van de Buurtwegen (1841-1845).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (voornamelijk Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat aan de straatzijde met een muurtje en een hek is afgesloten.

Het woonhuis, ten oosten van het erf, vijf traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, behield in de benedenverdieping de duidelijkste sporen van de oude kern: getoogde vensters in een rechthoekig kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, en een getoogde deur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met kalkstenen tussendorpel. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen.

Tegenover het woonhuis, stal van een bouwlaag, waarschijnlijk een in de tweede helft van de 19de eeuw versteende vakwerkbouw, die bij de verstening werd verbreed, en verlengd tot aan de huidige rooilijn. Rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

De dwarsschuur, achteraan het erf, werd waarschijnlijk in dezelfde periode versteend. Zij behield echter haar oorspronkelijk volume met vrij steile dakhelling. Rechthoekig, tot de dakrand reikende schuurpoort onder houten latei.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/754 (Geraadpleegd op 23-02-2020)