Molenhuis en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis en herberg

Beschrijving

Voormalig molenhuis/herberg van drie traveeën met een aanpalend werkhuis van vier traveeën en een loodrecht aansluitende langsschuur; zadeldaken (nokrichting parallel aan, loodrecht op de straat, mechanische pannen), ter hoogte van het woonhuis met dakkapellen, ter hoogte van het werkhuis een laadluik onder zadeldakje met houten windborden. Minstens opklimmend tot midden 19de eeuw; de standaardmolen van Schoonbroek stond tussen de Beekstraat en Kabienstraat, werd midden 19de eeuw van Corsendonk naar hier overgebracht en werd in 1932 afgebroken. Aanpassings- en verbouwingswerken circa 1941 onder meer de voorgevel van de woning.

Verankerde bakstenen gebouwen; woning en werkhuis met houten kroonlijst. Woning met lijstgevel met een vernieuwd parement van verschillende soorten gevelsteen, diverse metselverbanden en siermotieven onder meer molenmotief boven de deur. Rechthoekige muuropeningen, woonhuis met bovenlichten van gekleurd glas in lood. Werkhuis en schuur met vensters en houten poorten onder betonnen latei. Zijpuntgevel met ouder metselwerk waarin sporen van een gedicht opkamer- en keldervenster.

Loodrecht gelegen bijgebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met aanpalende langgestrekte stallingen van betonplaten onder lessenaarsdak (golfplaten).

Gekasseide stoep; bewaard koppel molenstenen ter hoogte van de schuur, afkomstig van de verdwenen graanmolen. Bezijden en achteraan een grote omhaagde tuin met moestuin en restanten van een boomgaard.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Oud-Turnhout, schets 1942/26.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle