is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende
Deze vaststelling was geldig van tot
Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende, Campus Sint-Michiels (nummer 12) en Bakkerij-, Slagerij- en Hotelschool "Ter Groene Poorte" (nummer 14).
Complex van verschillende losstaande gebouwen op de site van het 19de-eeuwse "Bisschopskasteel".
Op het primitief kadasterplan van 1835 staat op deze site een omwalde hofstede getekend, volgens het kadaster eigendom van De Vrière. In 1861 is de grond aangekocht door bisschop Malou van Brugge, die er een buitenverblijf, een neogotisch kasteeltje, laat optrekken naar een ontwerp van de Engelse architect August W. Pugin. Vanaf 1957 wordt het kasteeltje meer en meer gebruikt en aangepast als vakantiepatronaat. Vanaf 1961-1962, snelle uitbreiding van het gebouwenbestand rondom het kasteel, dat volgens de gegevens van het kadaster pas wordt gesloopt in 1967.
Aan de straatkant, gebouw met betonnen skeletstructuur van 1961-1962. Overige panden opgetrokken in de loop van de jaren 1967-1970.
Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)