Watermolen De Graevemolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Erpe-Mere
Deelgemeente Mere
Straat Bosstraat
Locatie Bosstraat 25, Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Erpe Mere (actualisaties: 26-10-2006 - 05-12-2006).
  • Adrescontrole Erpe Mere (adrescontroles: 07-08-2007 - 07-08-2007).
  • Inventarisatie Erpe Mere (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Graevemolen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Watermolen De Graevemolen

Deze bescherming is geldig sinds 17-02-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achter een recent, "in stijl opgetrokken" (sic) (storend) woonhuis: voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse(?) kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken (nok loodrecht op het hoofdgebouw, mechanische pannen). Gecementeerde plinten en rechthoekige muuropeningen met houten latei en natuurstenen dorpels; verticaal getraliede vensters; aan beekzijde eveneens boogvensters. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschouw, op vierkante basis (met spaarvlakken), en met druiplijst en uitkraging bovenaan. Van de technische installatie resten nog een metalen bovenslagrad, de tandwieloverbrenging (in een octogonale kuip), vier koppels maalstenen uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) op de verdieping (worden ondersteund door een zware metalen vloer en gietijzeren - Dorisch geïnspireerde - kolommen), de olieplettermolen, recente bloemzift en builmachine. De in de 19de eeuw ingebrachte stoommachine werd echter reeds tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw door een driefasen electromotor ACEC (92/ 38 V) vervangen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Mere

Mere (Erpe-Mere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.