Barok burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Barok burgerhuis

Beschrijving

Barokdiephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in de top gedateerd door middel van sierlijke cijfers "1673". "Kunstige Herstelling" van 1911-1912 met betrekking tot voorgevel: toevoegen natuurstenen plint en geblokte ontlastingsbogen op de begane grond, en consolideren van de getrapte geveltop. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1978 onder meer aanbrengen van ramen met kleine roedeverdelingen. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk); enkelhuisopstand getypeerd door rechthoekige openingen met afgeschuinde dagkanten, geblokte ontlastingsbogen met mascaron, natuurstenen lateien en lekdrempels, en speklagen van natuursteen ter hoogte van de vroeger tussendorpels. Geveltop voorzien van een bolkozijn onder geblokte ontlastingsboog met mascaron, oorspronkelijk op als pseudo-speklaag doorgetrokken onderdorpel; twee flankerende blinde, ronde oculi; steigergat. Voetenschraper en recent ijzeren uithangbord met opschrift "APOTHEEK". De achtergevel is een verankerde en gecementeerde puntgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 305/1911, nummer 304/1978.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 352.