Parochiekerk Sint-Brixius

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hoeselt
Deelgemeente Schalkhoven
Straat Schalkhovenstraat
Locatie Schalkhovenstraat 24, Hoeselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoeselt (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hoeselt (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Brixius

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieparochiekerken
Stijlneogotiek
Dateringinterbellum

Beschrijving

Neogotische zaalkerk, die in 1927 de oorspronkelijke kerk verving aan het einde van de Schalkhovenstraat (confer Kerkhof, in deze straat).

De plattegrond beschrijft een schip van vier traveeën. met ingebouwde westtoren, een transept van één travee, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting en sacristie aan de zuidzijde van het koor.

Baksteenbouw, afgewerkt met hardsteen en zachte gele natuursteen; breukstenen plint. De travee geritmeerd door steunberen, spitsboogvensters, en een spitsboogfries onder de kroonlijst. De toren onder ingesnoerde naaldspits (leien), is voorzien van gekoppelde, spitsboogvormige galmgaten. Getoogd portaal in een spitsboogvormige omlijsting, waarboven een spitsboogvenster.

Bepleisterd interieur, de wanden geritmeerd door bakstenen lisenen. Afdekking door middel van een kruisribgewelf tussen spitsboogvormige gordelbogen, gedragen door colonnetten.

Mobilair

Schilderij met voorstelling van de Vlucht naar Egypte, een copie van Gaspar de Crayer (17de eeuw). Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout, gotisch (eind 15de eeuw); beeld van Sint-Brixius, gepolychromeerd hout (eind 17de - begin 18de eeuw?); Calvariekruis, hout, oorspronkelijk opgesteld aan de buitenzijde van de oude kerk. Preekstoel, eik, rococo (circa 1750). Bidstoel, eik, gedateerd 1808 en voorzien van de initialen W P.

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-St.-Truiden, 1976, p.38-39.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Schalkhoven

Schalkhoven (Hoeselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.