Villa Elvira

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elvira

Beschrijving

Voormalig hotel-restaurant "Elvira", thans brasserie-restaurant "Elvira". Beeldbepalend hoekpand ingeplant tegenover de noordelijke hoek van het Donkmeer. In oorsprong teruggaand op één van de oudste café-restaurants aan het Donkmeer genaamd "Villa Elvira".

Brouwer Leopold Baeten uit Overmere bouwde hier op de straathoek in 1896 een klein alleenstaand huis dat hij in 1900-1901 uitbreidde met een vergroting aan de Brielstraat en bijgebouwen in L-vorm op het achtererf (volgens gegevens uit het kadasterarchief). Volgens oude prentkaarten uit het eerste decennium van de 20ste eeuw bezat deze samengestelde woning van één bouwlaag, met trapgevel en puntgevel aan de Brielstraat al de huisnaam "Villa Elvira". Vanaf 1909 zou de familie De Mey afkomstig uit Melsen in de huurwoning hier het café-restaurant genaamd "Villa Elvira" hebben uitgebaat. De gunstig gelegen zaak kreeg vlug bekendheid als palingrestaurant en verhuurplaats van boten. Na zijn huwelijk in 1912 met de dochter des huizes Elvire De Mey kocht de Nederlander Henri Sluyters in 1914 de "Villa Elvira" aan en verving het huis waarschijnlijk volledig door het nieuw gebouwde hotel Elvira (vergelijk met oude prentkaarten).

De blokvormige eclectisch getinte constructie van twee bouwlagen met mansardedak werd in 1927 aan de Brielstraat zijdelings aanzienlijk uitgebreid, met aansluitende verlenging van het bestaande mansardedak. De bouwwerken vonden plaats naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren). Bij recente renovatiewerken van het exterieur werden een aantal elementen vervangen waarbij het oorspronkelijke voorkomen van de constructie licht gewijzigd werd (nieuwe dakbekleding gepaard met gereduceerde mansardevensters en vervanging van het originele houtwerk door nieuw met vereenvoudigde of verschillende raamverdeling).

Het aanvankelijke hotel vertoonde een smalle lijstgevel van drie traveeën aan de Donklaan en een bredere van vier traveeën aan de Brielstraat, beide uitgewerkt als zichtgevels. Zij bewaren hun opvallend kleurrijk gevelparement van gele baksteen met verwerking van contrasterende banden in alternerend wit en rood, ter omlijsting van de muuropeningen en in omlopende platte banden. Karakteristiek voor de café- en hotelfunctie is de toepassing van brede dubbele vensterdeuren (drie op de begane grond), op de bovenverdieping gepaard met een omlopend gevelbreed balkon met opengewerkte leuning. Gewijzigde invulling van de blinde boogvelden van de balkondeuren. Twee linker venstertraveeën verhoogd met een breed dakvenster voorzien van stompe top.

De voorgevel van het jongere gedeelte (uitbreiding van 1927) vertoont een parement van oranjekleurige baksteen met natuursteen en similisteen en is anders opgevat van bouwstijl, met elementen aanleunend bij de art-decostijl. Benedenverdieping opengewerkt met gekoppelde rechthoekige vensters tussen stijlen alternerend met halfzuilen en links op de hoek met aansluitende polygonale erker. De bovenvensters zijn per twee gekoppeld in driehoekige erkers. De gevel is afgelijnd door lijstwerk en een brede keienfries (vernieuwde gootlijst).

Het café en de zaal van het restaurant bewaren elementen van een aankleding met ornamentiek verwant aan de art deco zoals op de beschilderde panelen in de veelhoekige boog van de vierdelige tussendeur. Gekleurde glas-in-loodramen in de liggende zeshoekige bovenlichten van de deuren naast de cafétoog. Lijstwerk en gedecoreerde consoles van de zoldering in de zaal.

• Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 40, 42.
  • STEVENS R., Geschiedenis van restaurant Elvira en zijn vroegere bewoners, Heemkundige Kring Overmere, XXVI, 1, 2008, p. 3-26.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena