erfgoedobject

Hoeve 't Haelewijnsche

bouwkundig element
ID
86836
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86836

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Haelewijnsche
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "'t Haelewijnsche", heden hondenkwekerij.

Zogenaamd naar de middeleeuwse heerlijkheid "'t Halewynsche", eertijds in bezit van Gelein van Halewijn. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie vier losstaande volumes worden weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Weergave op een kaart van 1814 en op het primitief kadasterplan (circa 1830) van vier afzonderlijke volumes rondom een centraal erf, met name woonhuis aan de noordzijde, bijgebouw aan zuidzijde, kleiner bijgebouw aan oostzijde en bakhuis aan westzijde van het erf; poelen aan noordoost- en noordwestzijde van het erf. De hoeve is circa 1830 eigendom van Jacques Decaigny uit Gent en bewoond door Jan Pauwels. Vanaf 1848 wordt de hoeve verkocht aan de Gentse familie Vandenhecke die de hoeve tot in het eerste kwart van de 20ste eeuw in bezit heeft.

In 1914 wordt het woonhuis gedeeltelijk herbouwd. In 1941 herbouwing van een vernield bijgebouw en in de jaren 1960 bouw van een schuur.
Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen onverhard erf toegankelijk via nieuw ijzeren hek aan de straat; bewaarde poelrestanten aan de noordzijde. Ten noorden, woonhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen), voorheen met geïncorporeerde paardenstal. Lijstgevel met verzorgd metselwerk zie getrapte aflijnende baksteenfries. Erfgevel met getoogde muuropeningen onder strek, nieuwe luiken en dito schrijnwerk. Straatgevel met kleinere rechthoekige muuropeningen onder meer opkamervenster. Geplaveide stoep. Aan zuidzijde van het erf, bakstenen stal onder zadeldak (nok evenwijdig met woonhuis; Vlaamse pannen); getoogde openingen, onder meer tweedelige staldeurtjes. Aan westzijde, in de jaren 1960 aangebouwde schuur onder golfplaten bedaking. Ten oosten van het erf, 20ste-eeuwse bijgebouwen onder golfplaten bedaking.

Ten westen, begroeide half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met conisch gewelf en houten deurtje in rondboogtoegang.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1915/5.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 2, artikels 1166, 1225, 1336, 2441.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 1511: Kaart van gronden gelegen te Tielt-buiten op de plaats "Tomme Houck" in het bezit van van Horebeke uit Gent, door J.B. Verkest, 1814.
  • HOLLEVOET F., Tielt feodaal, in Vriendenboek Valère Arickx, Roeselare, 2000, p. 123.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Haelewijnsche [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86836 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.