(ten noorden aansluitend bij het park van "Kasteel d'Aertrycke", zie nummer 42). Begraafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke. Toegankelijk vanuit het kasteelpark via populierendreef. De dreef was tot de jaren 1960 beplant met Thuya of levensboom, dit omwille van de symboliek. De kapel is op een met rododendrons beplant heuveltje gelegen – de kapel valt op in het omliggende weiland - en is bereikbaar via trappen.
De kapel is volgens het kadaster in 1896 gebouwd door Camiel Karel August de Maere, eigenaar te Gent. De interieurelementen en -beschildering zijn gerestaureerd in 1996. De glasramen, beschadigd door de Eerste Wereldoorlog en vandalisme zijn gerestaureerd in 1998.
Rode baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met veelzijdige koorsluiting. Leien zadeldak met dakruiter. Sporen van rode beschildering en opgelegde witgeschilderde voegen. Gebruik van cementering voor de haaks op elkaar gestelde steunberen met versnijdingen, de hoekkettingen, de vensteromlijstingen en de aflijning van de puntgevel. Voorgevel uitgewerkt als tuitgevel met kruisbekroning: spitsboogportaal en erboven roosvenster met vierlob en centraal glasraam met 'stella maris'. In de zijgevel, arduinen gevelplaat met opschrift: "BEGRAAFPLAATS VAN DE FAMILIE DE MAERE D'AERTRIJCKE R.I.P." waarboven familiewapen, met name de 'stella maris'. Lancetvensters.
Neogotisch interieur met dito houtwerk en muurschilderingen (ook opschriften). Altaar met geschilderde afbeelding van het wapenschild van de familie. Beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
- Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Fotoarchief.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1896/18.
- Aertrycke, le château, le parc, quelques souvenirs..., brochure uitgegeven door de familie de Maere, 2004, p. 24-25.
- NAERT A., Inventarisatie van de Torhoutse kapellen, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1998, p. 123-131.