Bemalingspomp van 1978

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bemalingspomp van 1978

Beschrijving

Bemalingspomp van 1978, behorend aan de "Polder van Sint-Trudoledeken" confer gedenkteken. Gelegen aan het einde van een geasfalteerd privaat weggetje dat loopt langs de Hoofdsloot ten noordoosten van de Legeweg.

Gebouwd voor het omliggende, laag gelegen terrein, dat door de komvorm niet rechtstreeks kan worden ontwaterd in het ten noorden gelegen kanaal Gent-Brugge. Het terrein rond het pompgemaal is laag gelegen en bijna volledig omgeven door hoger gelegen zandgronden. Toen men begon aan de herovering van het land, was dit vooral onder impuls van een abdij, waarvan ook de naam van de latere watering Sint Trudoledeken afgeleid werd.
Bakstenen pompgebouw op een met cement bezette plint afgedekt door een platte, versneden arduinen afdekplaat. Twee rechthoekige vensters onder betonnen lateien; tussenin is een metalen plakkaat aangebracht met als opschrift: "BEMALINGSPOMP EN TOEGANG 1978/ OPDRACHTGEVER POLDER SINT TRUDOLEDEKEN/ DIJKGRAAF DR JUR. DE SCHIETERE DE LOPHEM J./ ADJUNCT DIJKGRAAF DR. JUR. HUYGHEBAERT J/ BESTUURSLEDEN CREMMERS A. DE CRAEMER W./ DESMET A. HANSSENS N VAN BELLEGHEM A/ ONTV GRIFFIER SCHEPENS J – DIJKWACHTER/ DE REUCK C – ERE ONTV GRIFFIER D'HAENE M/ ERE DIJKWACHTER VANDENBUSCCHE R – GEMEENTE/ OOSTKAMP SCHEPEN KERCKAERT M – BESTENDIG/ AFGEV DR JUR OLIVIER H – PTD DIRECTEUR/ IR DECLERCQ G ONTWERPERS IR SCHEPENS P/ CONDUCTEUR CASTELEYN J UITVOERDERS/ PVBA VANDEZANDE BVBA HAEZEBROUCK".

• DECRAEMER W., De Polder van Sint-Trudoledeken, in De Merel, jaargang 18, nummer 1, 1988, p. 26-27.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje