In oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een in 1933 verbouwd 19de-eeuws woonhuis, een 18de-eeuwse boerenhuis dat in de 19de eeuw is verbouwd tot stal, en een begin 19de-eeuwse schuur. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt reeds het oorspronkelijke woonhuis afgebeeld, dat heden bewaard is gebleven als stal. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt daarbij ook een schuur afgebeeld. In 1845 registreert het kadaster de bouw van een nieuw woonhuis, met behoud van het bestaande huis. Deze situatie (woonhuis met stal en schuur) wordt reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In 1867 wordt het oorspronkelijke woonhuis omgevormd in een stal. In 1933 wordt het woonhuis uitgebreid; vermoedelijk wordt hierbij de dakconstructie omgevormd tot een mansardekap aan de voorzijde. In 1945 registreert het kadaster een gedeeltelijke herbouwing van de hoeve.
Boerenhuis, schuur en stal gelegen rondom een onverhard en begraasd erf, afgesloten door een omgevende haag. Grintweg aan de westzijde naar het boerenhuis toe; erftoegang tussen twee witgeschilderde betonnen palen met daartussen een vernieuwd hekken. Boerenhuis in historiserende stijl, loodrecht op de straat gelegen. Pannen zadeldak aan de voorzijde gemansardeerd en voorzien van twee dakvensters met tuitgevels. Verankerde baksteenbouw met oudere kern confer zijgevel met sporen van trapgevel. Rechthoekige vensteropeningen in een rondboogvormige omlijsting; bewaard houtwerk met fijne roedeverdeling. Stal gelegen aan de straatkant; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Tegen de westelijke zijgevel bevindt zich onder het laadluik een lager, aanpalend volume onder een lessenaarsdak met pannen. Schuur achteraan het erf gelegen; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak deels bedekt met pannen en deels met golfplaten. Centrale doorrit, uitstekend boven de dakrand, en links daarvan een vooruitgeschoven volume. Wagenkot met horizontale bepleistering.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De hoeve werd sterk gerenoveerd waarbij alleen het in 1933 verbouwd 19de-eeuws woonhuis bewaard bleef.
Google Maps, Streetview, Veldstraat 42, Oostkamp [online] (geraadpleegd op 11 februari 2022).