• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Verzorgd en uiterlijk goed bewaard hoevetje uit eind 18de-begin 19de eeuw confer mogelijk reeds weergegeven op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Zeker afgebeeld op het kadasterplan van 1829 uit het Rijksarchief te Brugge bestaande uit een woonhuis met geïncorporeerde stal en twee bijgebouwen. Het kadaster vermeldt geen wijzigingen in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.
Eénlagige, verankerde en witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint en pannen zadeldak. Muizentandfries onder kroonlijst. Bewaarde muuropeningen met vernieuwd houtwerk naar oud model. Woongedeelte van vier traveeën met naastgelegen stalgedeelte. Aan de voorzijde, heden gesloten stalgevel doch sporen van gedichte openingen en een strek. Links aangebouwd berghok. Het kleine erf, nu volledig met gras begroeid, is afgesloten door een witgeschilderd, betonnen hekken en een haag. Bijgebouwen niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1115: Uittreksel uit een kadastraal plan van eigendommen te Oostkamp (sectie D en E), eigendom van J.P.J. Veranneman, opgemaakt door beëdigd landmeter Gerbaulet, maart-april 1829.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1121: Figuratieve kaart van eigendommen, Oostkamp, 19de eeuw.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje