erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
88668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88668

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1902-03 werd op deze plaats een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel gebouwd ter vervanging van een oudere kapel, reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845); op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een kruis. Deze Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel werd in 1909 afgebroken bij de aanleg van de tramlijn Maaseik-Weert.

In 1910 wordt een nieuwe kapel gebouwd naar ontwerp van J. Stals (Stramproy). Bakstenen gebouw van twee traveeën onder zadeldak (kunstleien), met één rechte koortravee en driezijdige koorsluiting. Banden van gele baksteen. De plint is afgewerkt met geprofileerde helderrode baksteen. Geprofileerde bakstenen fries onder de dakrand. Overhoekse steunberen en steunberen tussen de traveeën. Rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen; glas in lood. De voorgevel is voorzien van een licht uitspringend middenrisaliet, bekroond door een klokkenruitertje, waarvan de spits is verdwenen; galmgaten zoals de vensters. In dit risaliet, het rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen; hardstenen tussendorpel; keramiektegels in het timpaan met opschrift: O.L.V. VAN LOURDES/ B.V.O. Boven het portaal een rondboogvormig tweelicht in een omlijsting confer supra, waarbinnen keramiektegels met bloemmotieven.

Bepleisterd interieur. Overwelving door middel van kruisribgewelf met ribben van rode baksteen en kappen van gele baksteen; rondboogvormige gordelbogen op bakstenen pilasters. Rondboogscheiboog tussen koor en schip. In de absis is een grot van Lourdes opgebouwd. In het timpaan het opschrift: DE PAROCHIANEN AAN HUNNE MOEDER MARIA/ 1910/ C. GUBBELS PASTOOR/ L. ROEX KAPELAAN.

Rechts van de kapel bevindt zich een linde, erachter een rij berken.

  • S.N., Waar men gaat langs onze wegen, ed. Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p.73.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.