Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Molenbeersel
Straat Weertersteenweg
Locatie Weertersteenweg 345, Kinrooi (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kinrooi (12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deze bescherming is geldig sinds 01-12-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1902-03 werd op deze plaats een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel gebouwd ter vervanging van een oudere kapel, reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845); op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een kruis. Deze Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel werd in 1909 afgebroken bij de aanleg van de tramlijn Maaseik-Weert.

In 1910 wordt een nieuwe kapel gebouwd naar ontwerp van J. Stals (Stramproy). Bakstenen gebouw van twee traveeën onder zadeldak (kunstleien), met één rechte koortravee en driezijdige koorsluiting. Banden van gele baksteen. De plint is afgewerkt met geprofileerde helderrode baksteen. Geprofileerde bakstenen fries onder de dakrand. Overhoekse steunberen en steunberen tussen de traveeën. Rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen; glas in lood. De voorgevel is voorzien van een licht uitspringend middenrisaliet, bekroond door een klokkenruitertje, waarvan de spits is verdwenen; galmgaten zoals de vensters. In dit risaliet, het rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen; hardstenen tussendorpel; keramiektegels in het timpaan met opschrift: O.L.V. VAN LOURDES/ B.V.O. Boven het portaal een rondboogvormig tweelicht in een omlijsting confer supra, waarbinnen keramiektegels met bloemmotieven.

Bepleisterd interieur. Overwelving door middel van kruisribgewelf met ribben van rode baksteen en kappen van gele baksteen; rondboogvormige gordelbogen op bakstenen pilasters. Rondboogscheiboog tussen koor en schip. In de absis is een grot van Lourdes opgebouwd. In het timpaan het opschrift: DE PAROCHIANEN AAN HUNNE MOEDER MARIA/ 1910/ C. GUBBELS PASTOOR/ L. ROEX KAPELAAN.

Rechts van de kapel bevindt zich een linde, erachter een rij berken.

  • S.N., Waar men gaat langs onze wegen, ed. Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p.73.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Weertersteenweg (Molenbeersel)

Weertersteenweg (Kinrooi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.