erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig / landschappelijk element
ID
88668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88668
10 m

Basis Lagen

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische kapel uit 1910 naar ontwerp van J. Stals.

Historiek

In 1902-1903 werd op deze plaats een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel gebouwd ter vervanging van een oudere kapel, die reeds aangeduid was in de Atlas van de Buurtwegen (1845), op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een kruis. Deze Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel werd in 1909 afgebroken bij de aanleg van de tramlijn Maaseik-Weert. In 1910 wordt een nieuwe kapel gebouwd naar ontwerp van J. Stals (Stramproy).

Beschrijving

De kapel is een bakstenen gebouw van twee traveeën onder een zadeldak (kunstleien), met één rechte koortravee en een driezijdige koorsluiting. Banden van gele baksteen ritmeren de gevels. De plint is afgewerkt met geprofileerde helderrode baksteen. Er is een geprofileerde bakstenen fries aanwezig onder de dakrand. Er zijn overhoekse steunberen en steunberen tussen de traveeën aanwezig. Rondboogvensters hebben een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen met glas-in-loodinvulling. De voorgevel is voorzien van een licht uitspringend middenrisaliet, bekroond door een klokkenruitertje, waarvan de spits is verdwenen. In dit risaliet is het rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen aanwezig met hardstenen tussendorpel en keramiektegels in het timpaan met opschrift “O.L.V. VAN LOURDES/B.V.O”. Boven het portaal is een rondboogvormig tweelicht in een omlijsting gesitueerd met daarbinnen keramiektegels met bloemmotieven.

Het interieur is bepleisterd interieur. De overwelving gebeurt door middel van een kruisribgewelf met ribben van rode baksteen en kappen van gele baksteen en rondboogvormige gordelbogen op bakstenen pilasters. Er is een rondboogscheiboog tussen koor en schip. In de absis is een grot van Lourdes opgebouwd. In het timpaan staat het opschrift: “DE PAROCHIANEN AAN HUNNE MOEDER MARIA/1910/C. GUBBELS PASTOOR/L. ROEX KAPELAAN”.

Rechts van de kapel bevindt zich een linde, erachter staat een rij berken.

  • S.N. 1981, Waar men gaat langs onze wegen, ed. Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 73.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.