erfgoedobject

Boswachterswoning

bouwkundig element
ID
88742
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88742

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Flamincka Park nr. 27. Voormalige boswachterswoning van het kasteeldomein, ca. 1885 ingeplant bij de westelijke ingang van het park, toen eigendom van weduwe Christian du Bus de Gisignies. Bij de verkaveling van het kasteeldomein in 1965-66 werd de woning door de NV Bouwonderneming Gebroeders Verhaeghe (Loppem) gerenoveerd en als villa doorverkocht.
Pittoreske ligging langs de brede gracht die Christuan du Bus aan de oost- en noordrand van het domein liet graven; ook de brug dateert van de jaren 1880. Ten westen van het gebouw een brug met ijzeren leuningen tussen bakstenen pijlers. Ten noordoosten van de portierswoning, toegangspoort vanaf de westelijke dreef die nu doodloopt op de A10/E40: ijzeren hek tussen rode bakstenen hekpijlers met natuurstenen banden.
Pittoreske vrijstaande villa in bak- en zandsteenstijl, gekenmerkt door trapgevels, leien bedaking met dakkapellen en gootlijst, speklagen en natuurstenen kruis- en kloosterkozijnen. Volledig onderkelderde woning van een bouwlaag en drie traveeën op rechthoekige plattegrond. In de geveltop, de initiatel van de bouwheer "CB".

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1885/1, 1966/10.

VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 175-212.


Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boswachterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88742 (Geraadpleegd op 09-05-2021)