Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, mogelijk teruggaand tot de 15de eeuw (zie volkstelling). In het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) worden twee volumes afgebeeld, ter hoogte van het huidige woonhuis en de haaks daartegenover gesitueerde stalvleugel. Op het primitief plan circa 1830 wordt een bijkomend gebouw afgebeeld ten zuiden van het woonhuis. Circa 1843 is de hoeve in eigendom van Joseph De Potter, in het begin van de 20ste eeuw van de Burgerlijke Godshuizen uit Gent (thans OCMW). Zij lieten een aantal verbouwingen en uitbreidingen doorvoeren, onder meer in 1905 wanneer het woonhuis wordt vergroot aan de noordzijde. Enkele jaren later wordt een klein gebouw ten noordoosten van het woonhuis (bakhuis?) uitgebreid en in 1912 laat men ten noorden van het perceel een nieuwe constructie bouwen bij het kadaster gekend als 'vlasfabriek'. Vermelding op mutatieschetsen: "Hoogtijkenhoek". Tot circa 1953 was de stal voorzien van een strodak.

Deels begraasd en semi-verhard erf gemarkeerd door populier, toegankelijk via eenvoudig ijzeren hek. Eenlaagse losstaande bestanddelen onder zadeldak. Woonhuis onder over de zijgevels uitkragend dak met bebording en nok haaks op de straat (Vlaamse (noordzijde) en mechanische (zuidzijde) pannen). Donkerrode baksteenbouw op gecementeerde plint, getoogde muuropeningen onder strek waarin bewaard schrijnwerk (deels getralied). Laadluikjes in zijgevels (in westelijke gevel onder getoogde overspanning, in oostelijke gevel onder rechte houten latei); oostelijke zijgevel met vlechtingen en sporen van ophoging. Gecementeerde zuidgevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Uitbouw in noordelijke gevel.

Stal uit donkerrode baksteen onder zadeldak van Vlaamse pannen (nok haaks op woonhuis). Getoogde muuropeningen onder strek; zuidelijke zijpuntgevel met uilengat in de top. Noordelijk gedeelte vernieuwd: lichtrode baksteenbouw met rechte muuropeningen onder betonlatei. Noordelijke zijpuntgevel met laadluikje.

Ten noorden van het woonhuis een haaks op de woning opgesteld schuurtje onder geknikt zadeldak met Vlaamse pannen. Rode baksteenbouw met gedichte getoogde openingen en asemgaten in de top van de zuidelijke zijgevel. Ten oosten daarvan eenlaags gebouw met vroegere industriële functie (vlasnijverheid).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1906/16, 1913/7, 1918/48.

Auteurs: Santy, Pieter