erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89668
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Restant van historische hoeve, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee parallelle volumes op de kaart van de "Kerkhouck" in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In het tweede kwart van de 19de eeuw is het boerenhuis reeds opgedeeld in twee kleine woningen, zie primitief kadasterplan (circa 1830), via een erfoprit verbonden met de Wakkensteenweg. Circa 1830 eigendom van B. Biebuyck, burgemeester van Sint-Baafs-Vijve (zie nummer 108). De twee delen worden gedurende de 19de en 20ste eeuw gebruikt als werkmanswoningen. Volgens kadaster wordt in 1925 een nieuwe opdeling gemaakt, rond 1943 wordt het huis vergroot aan oostzijde.

Zuidwest-noordoost georiënteerde tweewoonst onder pannen zadeldak (deels mechanische, deels Vlaamse pannen; sleepdak aan noordzijde). Witgeschilderde verankerde baksteenbouw met in verscheidene fasen vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Aan erfzijde sporen van kruisvensters, dichtgemetseld met bewaard moneel en gekoppelde ontlastingsbogen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1926/13, 1943/7.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.