erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90103
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90103
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met imposante 19de-eeuwse bijgebouwen en 20ste-eeuws woonhuis op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden twee volumes weergegeven op twee percelen. Later toegenomen bestanddelen zie weergave van het beboomde erf op de Ferrariskaart (1770-1778). De configuratie op het primitief kadasterplan (circa 1830) toont een woonhuis aan de noordzijde van het erf, met aan de straat twee bijgebouwen, ten westen een haaks bijgebouw en bakhuis in de noordoostelijke hoek. De toenmalige eigenaar is burggraaf Pieter De Jonghe d'Ardoye uit Ardooie.

Via verdeling gaat de hoeve in 1876 over naar de weduwe van Henri Delacroix d'Ogimont, Maria De Jonghe d'Ardoye, die in hetzelfde jaar de bestaande bijgebouwen aan de straat laat vervangen door de huidige nieuwe grote schuur en stal. Nadat in 1915 de toenmalige eigenaar en landbouwer Hendrik Maenhout het woonhuis gedeeltelijk laat herbouwen, laten zijn kinderen in 1943 dit nogmaals aanpassen en vergroten naar het huidige uitzicht en tevens drie nieuwe nutsgebouwen optrekken aan de noordzijde van het erf en een kleiner bijgebouw centraal op het erf.

Hoeve met losstaande bestanddelen onder zadeldaken (zwartgeglazuurde mechanische pannen) omheen verhard erf met centraal grasperk. Ten noorden van het erf, vernieuwd langgestrekt, éénlagig woonhuis onder zadeldak met dakkapellen, roodbakstenen parement, uitspringende venstertravee oplopend in dakvenster onder haaks zadeldak en driezijdige erker; rechthoekige muuropeningen waarin T-ramen met horizontale roedeverdeling in bovenlichten. Aan zuidwest- en zuidzijde, respectievelijk imposante haakse schuur- en parallelle stalvleugel. Verankerde baksteenbouw waarvan zijgevels voorzien van licht uitkragende steunberen. Dwarsschuur met schuifpoort, tweedelige poorten onder meer onder ijzeren I-profiel en laadvenster. Stal met tweedelige deuren, metalen schuifpoort, venstertjes voorzien van schuifluiken en laaddeur in zijgevel boven getralied venstertje. Achterliggende betonnen mestvaalt en recente nutsgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1878/14, 1915/1, 1943/3, 1971/8, 1973/13.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 150, 1777, 2523.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.