erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
91105
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91105

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel met neogotische inslag. Volgens literatuur zou de kapel gebouwd zijn op de uithoek van de eigendommen van de hoeve de "Proosdie", een hoeve die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien niet heropgebouwd werd. Volgens het kadaster is de kapel gebouwd in 1864, door de gemeente Kortemark. Herstelling in 1999.

Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Voor- en achtergevel afgewerkt met vlechtingen, aandak bij de achtergevel verwijderd, zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Voorgevel met neogotische inslag mogelijk deels herbouwd na de Eerste Wereldoorlog (iconografie ontbreekt): tuitgevel met aandak en vlechtingen, geflankeerd door oplopende lisenen onder zadeldakje. Gebruik van gele baksteen voor invulling van metselvelden, en kleine metselaarstekens. Spitsboogportaal waarboven kruis in bruinere baksteen. Beglaasde vleugeldeur (vernieuwd).

Interieur: eenvoudige tegelvloer, rondbooggewelf, centraal altaar waarop recente triptiek (iconen ?) met centraal Maria met kind (Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand) geflankeerd door engelen. In het gevelveld boven het altaar, afbeelding van het 'alziende godsoog'.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1864/21.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Kortemark, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 47.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91105 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.