erfgoedobject

Kasteel van Neigem

bouwkundig element
ID: 9444   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9444

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Neigem
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Deels ommuurd domein gelegen op het grondgebied Meerbeke. Omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, gelegen midden de weiden en prachtige hovingen met beboomde toegangsdreef aan de noordoostzijde van de dries (Brusselstraat). Voor het eerst vermeld in de 12de eeuw. Vanaf de 13de eeuw bewoond door de heren Van Wedergraete, ook Contrecur genoemd. De middeleeuwse burcht werd vermoedelijk in de 18de eeuw verbouwd, volledig wederopgericht na een brand, eind 19de- begin 20ste eeuw. In 1949 aangepast en met één verdieping verlaagd.

Neotraditioneel getint kasteel uit de 20ste eeuw met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektorens; kelders en fundamenten opgetrokken uit Spaanse baksteen. Bakstenen poortgebouw (Brusselstraat) onder een gecombineerde bedaking (leien) op daklijstbalkjes, uit de 18de eeuw. Centrale korfboogpoort voorzien van arduinen negblokken, imposten en boogomlijsting onder een geknikt zadeldak. Laterale vleugels onder een mansardedak met beluikte steekboogvensters voorzien van arduinen hoekblokken. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon (?), gebruikt als duiventoren. Vierkante toren onder een afgesnuit zadeldak (leien). Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor hoekblokken, steiger- en schietgaten. Toegevoegde steekboogdeurtjes. Eveneens ten noordoosten, houten brug met vier natuurstenen pilastertjes voorzien van wapenschilden. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en koetshuis, laatst genoemde geritmeerd door rondboogarcaden, daterend uit begin 20ste eeuw (?).

  • VAN DEN ABEELE-BELLON, Neigem in het Pajottenland, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1969.

Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel van Neigem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9444 (Geraadpleegd op 02-06-2020)