1802 resultaten


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.


ID: 326 | Bouwkundig element

Zwanennesthoeve

Zwanenneststraat 2 (Aalst)
Oude pachthoeve, voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik. Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur.


ID: 34788 | Bouwkundig element

Oud wethuis

Bellemdorpweg 2 (Aalter)
Huis van vijf (?) traveeën met respectievelijk één en twee bouwlagen onder zadeldaken; gedateerd 1760 op de sluitsteen van de arduinen deuromlijsting. In 1779 nog voorzien van een toren.


ID: 34789 | Bouwkundig element

Pastorie

Bellemdorpweg 7 (Aalter)
Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met kleine voortuin. Vroeger vermeld als een omwalde motte. Een huis voor de pastoor zou door de parochianen "betemmert" zijn in 1632. In 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862.


ID: 34554 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bellemstraat 18 (Aalter)
Vroegere tweegezinswoning in het Aalterse dorpscentrum met begraasd en beboomd voorerf van de straat gescheiden door een betonnen hekwerk met toegangshekjes; daterend uit midden 18de eeuw.


ID: 33384 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Wessegem

Blauwgoedstraat 1 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met sporen van vroegere omgrachting, met woonhuis met zeer oude kern, nieuwe stallen, 19de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stal rond het verhard erf.


ID: 34891 | Bouwkundig element

Hoeve

Cannegatstraat 4 (Aalter)
Omhaagd hoevetje gelegen in de straatbocht. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); jaartal 1766 op moerbalk. Gewitte, naar het zuiden georiënteerde gevel op grijsgeschilderde plint.


ID: 34910 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heirstraat 91 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen in straatbocht. Ten oosten, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen); gedateerd op gevel en in moerbalk gehouwen jaartal 1759.


ID: 34996 | Bouwkundig element

Goed ter Eken

Kanegemsestraat 6 (Aalter)
Eertijds zetel van heerlijkheid, reeds vermeld in 1392. Thans leegstaand boerenhuis uit begin 19de eeuw (?) nog gelegen op motte met resten van omwalling achter het huis.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in rococostijl, bevindt zich een uitgestrekt park, doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.