7812 resultaten


ID: 489 | Bouwkundig element

Herenhuis

Waverstraat 26 (Aalst)
Herenhuis, schuin ingeplant op een hoek met beboomde tuin, en bakstenen ommuring met dienstgebouwen aan de Doktoorstraat. Tweelaags dubbelhuis van vijf traveeën met mezzanino, onder schilddak, vermoedelijk daterend uit midden 19de eeuw.


ID: 299 | Bouwkundig element

Beluik Ingang Borreman

Windmolenstraat (naast nr. 17) (Aalst)
Beluik met socio-historische waarde daterend van 1850.


ID: 420 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Zijpstraat 49 (Aalst)
Gemeenteschool, gebouwd in 1867 en vergroot met nieuwe klaslokalen in 1911 - 1931. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 34874 | Bouwkundig element

Meulemeershoeve

Barelstraat 12 (Aalter)
Mooi gelegen omhaagde hoeve in glooiend landschap, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straat, bij het begin van de oprit naar de hoeve, bakstenen wegkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1875. In boomgaard gelegen boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 34787 | Bouwkundig element

Drie dorpswoningen

Bellemdorpweg 1-5 (Aalter)
Rijhuizen van drie, drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken uit 1864.


ID: 34789 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie

Bellemdorpweg 7 (Aalter)
Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met kleine voortuin. De oude pastorie werd in 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862. Voorheen bepleisterde en heden gecementeerde gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met schilddak.


ID: 34827 | Bouwkundig element

Dorpspomp

Bellemdorpweg zonder nummer (Aalter)
De ijzeren dorpspomp, bevond zich vroeger op het dorpspleintje en staat nu in het kasteelpark.


ID: 34801 | Bouwkundig element

Herberg In de Wachtzaal

Bellemstation 1 (Aalter)
Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldaken, gelegen aan de spoorweg, tegenover het in 1975 gesloopte stationsgebouw; daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. In L-vorm gebouwde stallen en wagenhuis, laatstgenoemde van drie traveeën met arcade onder zadeldak.


ID: 34565 | Bouwkundig element

Herenhuis

Bellemstraat 94 (Aalter)
Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, gelegen in een beboomde tuin afgesloten aan de straatkant met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.