Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7806 resultaten


ID: 514 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Restert 15 (Aalst)
Gesloten hoeve met woonhuis onder een zadeldak. Datering 1852 door middel van muurankers in de gecementeerde straatgevel van het dienstgebouw.


ID: 512 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Restert 3 (Aalst)
Semigesloten hoeve met bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken. Datering 1760 in de sluitsteen van het zandstenen steekboogdeurtje aan de straatzijde. Woonhuis van vijf verschillende traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 397 | Bouwkundig element

Sashuis

Roland Monteynestraat 39 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak


ID: 323 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve 't Schuurken

Schuurken 1 (Aalst)
Gesloten hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen te midden van een zeer aantrekkelijk landschap. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (dienstgebouwen met Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom gedeeltelijk geplaveide binnenkoer. Inrijpoort ondergebracht in stalvleugel. Eénlaags woonhuis van acht traveeën onder vernieuwd zadeldak. Ertegenover een wagenhuis met twee grote centrale korfboogpoorten en windwijzer.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 201063 | Bouwkundig element

Woning Pieter De Bruyne

Stationsstraat 16 (Aalst)
Het oorspronkelijke neoclassicistische burgerhuis werd in 1972 door Pieter De Bruyne volledig heringericht en uitgebreid tot eigen woning, toonzaal en kantoor. De woning werd omstreeks 1950 voorzien van een nieuwe bekleding in natuursteen, met behoud van plint, deuromlijsting, lekdrempels en kroonlijst.


ID: 365 | Bouwkundig element

Brouwerij Pieters

Steenweg naar Oudegem 158 (Aalst)
Vijf traveeën breed huis met twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechts van het woonhuis: éénlaagse dienstgebouwen onder zadeldak. In achterbouw de voormalige brouwerij en deels in de gevel van de brouwerij ingebouwde vierkante fabrieksschouw, met bakstenen druiplijst bovenaan.


ID: 485 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwkapel

Terhagenstraat 13 (Aalst)
Hoeve, gedateerd 1873 in de zandstenen sleutel van de inrijpoort der langsschuur. Ernaast: eenvoudig Onze-Lieve-Vrouwewegkapelletje.


ID: 281 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Veldstraat 3 (Aalst)
Verzorgd huis uit het derde kwart van de 19de eeuw met sobere gevel van drie traveeën gemarkeerd door de arduinen lekdrempels die op de bovenverdieping werden doorgetrokken tot cordon.


ID: 356 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vereeckenstraat 20 (Aalst)
Vijf traveeën breed burgerhuis met twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.