Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 78656 | Bouwkundig element

't Schuurtje

Burgstraat 16 (Damme)
Eénlagig gebouw voorheen behorend bij nummer 14, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 78654 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Burgstraat 9 (Damme)
Diepergelegen vrijstaande pastorie in tuin gelegen ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Opgetrokken circa 1854-1856 (opgetekend door kadaster in 1859) op de plaats van de vroegere -vermoedelijk 18de-eeuwse- pastorie, waarvan thans het bijgebouw ten westen is overgebleven. Met omheiningsmuur afgesloten tuin, toegankelijk via klein poortgebouwtje. In de tuin staan nog eeuwenoude taxusbomen en een imposante leilinde.


ID: 78661 | Bouwkundig element

Schellemolen

Damse Vaart West 3 (Damme)
De Schellemolen is een stenen beltmolen met doorgang, die in 1867 als koren- en oliemolen werd opgetrokken op de plaats waar in 1865 een houten staakmolen was omgewaaid. Reeds in 1438 was er sprake van een staakmolen op deze plek, voordien van een watermolen, die reeds in 1267 als banmolen wordt vermeld. 


ID: 78670 | Bouwkundig element

Herberg Le Rêve

Damse Vaart-Zuid 12 (Damme)
Deels teruggaand op de voormalige 19de-eeuwse herberg "De Vlaamsche Leeuw". De voormalige herberg wordt circa 1864-1865 gebouwd voor Jacobus Blauwet. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. In het interbellum, wanneer Damme als toeristisch oord opbloeit en de behoefte aan logiesmogelijkheden groeit, wordt de herberg uitgebreid met één bouwlaag en wordt de begane grond aangepast.


ID: 78669 | Bouwkundig element

Half vrijstaand burgerhuis

Damse Vaart-Zuid 3 (Damme)
Half vrijstaand burgerhuishuis opgetrokken volgens kadaster in 1861 en volgens iconografische bronnen met een bouwlaag opgehoogd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 78875 | Bouwkundig element

Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


ID: 50028 | Bouwkundig element

Grenspaal tussen Oost- en West-Vlaanderen

Gentse Steenweg (Damme)
Provinciale grenspaal op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen uit de 19de eeuw. Zuilvormige arduinen grenspaal op een achthoekig voetstuk bekroond met een bolvormig ornament.


ID: 78876 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Boomgaard

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 78775 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Lapscheure

Hoogstraat 17-19 (Damme)
Samen met het lagere, nu tot parochiezaal verbouwde klassengedeelte op nummer 17, op deze plaats ingeplant in 1862. Schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 78774 | Bouwkundig element

Pastorie

Hoogstraat 18 (Damme)
Voormalige pastorie, gebouwd in 1855 als herenhuis met bijgebouw in omheinde tuin voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Herenwoning in tuin, afgeboord door fraai gietijzeren hekwerk op gecementeerde basis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.