Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 308537 | Bouwkundig element

Sifon van het Zuidervaartje onder het Schipdonkkanaal

Leopoldsvaart-Oost, Schipdonkvaart-Zuid (Damme)
Sifon van het Zuidervaartje onder het Schipdonkkanaal


ID: 78718 | Bouwkundig element

Beeld van Jacob van Maerlant

Markt (Damme)
Opgericht op initiatief van het stadsbestuur, bestendigd bij besluit van de Belgische regering (K.B. van 15 mei 1859). Gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery (1828-1894) en onthuld op 9 september 1860.


ID: 78901 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Monnikeredestraat 19 (Damme)
Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1868 door aannemer Isidoor De Clerck uit Koolkerke en timmerman Frans De Roo uit Damme. Tegen de straat aan, een dubbelhuis als voormalige onderwijzerswoning, met daarachter, een haaks ingeplant schoolgebouw. Bakstenen muren omringen de achterliggende speelplaatsen. Witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk blote baksteen) doorbroken door rechthoekige vensteropeningen en een tudorbogige deur.


ID: 78900 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Kwintenparochie met tuin

Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.


ID: 78834 | Bouwkundig element

Kasteel Vanreybrouck

Nieuwdorpstraat 43 (Damme)
Statig landhuis in ruime tuin. Het centrale hoofdvolume van het U-vormige complex is een herenhuis dat werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1910 in opdracht van Edmond Vanreybrouck, zijn huidige monumentale uitzicht verkreeg.


ID: 78725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Sluissedijk 19 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw, zie boerenhuis reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak. Dwarsschuur door middel van hoge bakstenen muur verbonden met woonhuis. Ten noorden, klein bakhuis. Omhaagde voortuin.


ID: 78723 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Oude Sluissedijk 5 (Damme)
Hoeve met semigesloten opstelling omheen deels verhard/gekasseid erf, met woonstalhuis vermoedelijk opklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw, vergroot volgens kadaster circa 1865. Uitgebreid met losstaande schuur en bijgebouw in 1927. Erftoegang via ijzeren hek tussen witgekalkte erfpijlers met bolbekroning. Aan straatzijde, witgekalkt L-vormig woonstalhuis met gepekte plint onder deels overkragend zadeldak met verspringende nok.


ID: 78726 | Bouwkundig element

Hoeve Hulsterlo

Oude Sluissedijk 52 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het laatste kwart van de 18de eeuw. Restanten van oorspronkelijke omwalling; poel aan zuidzijde van het erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers, rechts met rondbogig beeldnisje (verdwenen beeld). Woonstalhuis aan zuidwestzijde en schuur aan noordoostzijde. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Losstaande bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Ten noordwesten, hutvormig hondenhok met bolbekroning.


ID: 78762 | Bouwkundig element

Brug over de Hoekevaart

Roden-Ossestraat (Damme)
Brug over de Hoekevaart. Boogbrug in geel baksteenmetselwerk, met sluitstenen die "HS 1871" vermelden. Deze brug is te situeren boven de ondergrondse resten van de Zwarte Sluis, die in 1617 is aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis, vlakbij het Fort Sint-Frederik van 1604.


ID: 308536 | Bouwkundig element

Wachterswoning bij de sifons

Sifon 2 (Damme)
Wachterswoning, opgetrokken voor het dienstpersoneel dat de oorspronkelijke schuiven van de sifons van het Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal (respectievelijk gegraven in 1843-1854 en 1846-1860) onder de Damse Vaart bediende. Alleenstaande wachterswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in deels omhaagde tuin.