Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 91189 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen

Handzameplein 11 (Kortemark)
Herenhuis met imposante achterliggende bedrijfsgebouwen. Voormalig gemeentehuis/ herberg met achterliggende brouwerij. Eerste weergave op de Ferrariskaart (1770-1778), namelijk bebouwing op plaats van huidig woonhuis en achterliggende bebouwing gevat in een vierkante omwalling. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is huidig woonhuis opgetekend samen met drie achterliggende vrijstaande gebouwen binnen een driezijdige omwalling.


ID: 91188 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Handzameplein 9-10 (Kortemark)
Eenheidsbebouwing van twee woonhuizen. Heden café "Piccolo" en "De Kastart". Beide panden zijn reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als afzonderlijke woonhuizen eigendom van landbouwer Crevits uit Woumen (Diksmuide). Bij een kadastermutatie van 1871 zijn de panden verkocht aan de Handzaamse brouwer Van Middelem-Vanhonsebrouck. Volgens deze mutatie worden in dat jaar de achterliggende nutsgebouwen bijgebouwd.


ID: 90973 | Bouwkundig element

Mariakapel gedateerd 1868

Handzamestraat (Kortemark)
Mariakapel met jaaraanduiding "1868". Kleine kapel op vierkante basis, onder zadeldakje. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rondboognisje met ijzeren gesmeed hekwerk met opschrift: "H M B V". Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 90976 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Handzamestraat 118 (Kortemark)
Beeldbepalende hoevesite op een hoek gelegen, de site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aangeduid met een L-vormige opstelling, op die laatste kaart aangeduid als "De Sponde Ferme". Circa 1835 is de hoeve in eigendom van een Kortemarkse landbouwer en omgeven door een boomgaard.


ID: 90962 | Bouwkundig element

Herberg 't Handelshuis

Handzamestraat 7 (Kortemark)
De herberg is historisch een deel van een brouwerijsite. Op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan Fernandus Decorte) is Markt nummer 31 aangegeven als 'huis, plaats en gebouwen' en op de plaats van de huidige panden aan de Handzamestraat is de brouwerij gevestigd.


ID: 90974 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Handzamestraat 85 (Kortemark)
Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Handzamestraat. Achter het huis, doorgeschoten oude beukenhaag. Op het primitief kadasterplan van circa 1828 - eigenaar is de Lichterveldse notaris Vanhee - is de hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen.


ID: 91210 | Bouwkundig element

Hoevesite uit de 19de eeuw

Hazewindstraat 10 (Kortemark)
19de-eeuwse hoevesite hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Hoeve bestaande uit losse, lage bakstenen bestanddelen: een boerenhuis met geïncorporeerde stal en een vrijstaande stalling in elkaars verlengde, en een parallelle schuur. Georganiseerd rond een begraasd erf met mestvaalt en rondgaand grintpad, aan de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee lindes. Ligging binnen een ruime boomgaard (hoogstamfruit) op een heuvelrug met omliggende weiden en akkers.


ID: 91297 | Bouwkundig element

Herberg 't Hemeltje

Hogestraat 78 (Kortemark)
Lage woning op de hoek met Hemelstraat, in het gehucht "'t Hemeltje". Woonhuis en aanpalend nutsgebouwtje opgetrokken in 1872. Verankerde donkerrode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gecementeerde plint.


ID: 91219 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Kronevoordestraat 6 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster in kern daterend van 1840. Circa 1865 wordt het volgens een kadastermutatie vergroot tot huidig volume en wordt achteraan een landgebouw bijgebouwd.


ID: 91239 | Bouwkundig element

Herberg Den Drieweg

Makeveldstraat 1 (Kortemark)
In 1869 gebouwd met de eerste stenen van de steenbakkerij van het "Edewallegoed" (aangeduid als "ferme Edewallegoed" op de Atlas der Buurtwegen, circa 1844, zie Bescheewegestraat, inventaris Kortemark). Restant van boomgaard, nutsgebouwen uit het midden van de 20ste eeuw op het achtererf.