Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 91398 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 4 (Kortemark)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met bewaarde schuur en stal uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, vernieuwd boerenhuis en stal teruggaand op volume van 1858.


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91243 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Niet georiënteerde éénbeukige zaalkerk met driezijdige apsidiale uitbouw. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy, eigenaar van het voormalige Edewallegoed. Officieel erkend als parochiekerk in 1901.


ID: 91244 | Bouwkundig element

Kerkhof rondom de  Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Kerkhof gelegen aan de vier zijden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Aan de straatzijde afgesloten door een laag roodbakstenen muurtje onder ezelsrug en een haagbeukhaag, aan de noordzijde een haagbeukhaag en aan de oostzijde een ligustrumhaag.


ID: 91241 | Bouwkundig element

Pastorie

Pastoor D.Vanhautestraat 10 (Kortemark)
Pastorie met voortuin met bruine beuk rechts van het huis en links een imposante linde. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1870 en opgevat als een vrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1969 werd door de Vlaamse Toeristenbond een bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Delfien Vanhaute, naar ontwerp van beeldhouwer Frédéric Minne, geplaatst tegen de voorgevel van de pastorie.


ID: 91245 | Bouwkundig element

School van Sint-Charles

Pastoor D.Vanhautestraat 12, 12A (Kortemark)
Langgestrekt roodbakstenen volume (muurankers) van twee bouwlagen onder zadeldaken, met links het schoolgedeelte en rechts het klooster. Het geheel is van de straat gescheiden door speelplaats (school) en voortuin (klooster). De speelplaats is van de straat afgesloten door een hoge roodbakstenen muur en rechts een schuilplaats onder lessenaarsdak.


ID: 91402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 18 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve. Opstelling met lage, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Gebouwenbestand bestaande uit een boerenhuis met aanpalend lagere en smallere stalling en vrijstaande schuur. Voor het huis en de stalling, bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. De site is iets hoger gelegen dan de omringende weilanden. De erfoprit met recent hek loopt tussen de gebouwen door verder in oostelijke richting.


ID: 91404 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Roeselarestraat 45 (Kortemark)
Hoeve van circa 1925. Heden enkel met bewaard boerenhuis. De site wordt op het primitief kadasterplan (circa 1827) weergegeven als een tweewoonst met parallel nutsgebouw in een boomgaard, eigendom van de dis van Zarren. In 1872 wordt een bakhuis bijgebouwd door het "Bureel van Weldadigheid" van Zarren. Deze laat het woonhuis en de landgebouwen circa 1925 volledig heropbouwen.


ID: 91406 | Bouwkundig element

Herberg Hertogh van Brabant

Roeselarestraat 55 (Kortemark)
Voormalige herberg "HERTOGH VAN BRABAND" zie houten naambord. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is als dusdanig reeds een volume aangeduid. Volgens het kadaster wordt het huis volledig herbouwd in 1853, door weduwe Caroline Hoorelbeke. In 1870 wordt een landgebouw bijgebouwd door notaris Verlez uit Moorslede. In 1886 wordt het huis vergroot door brouwer Clement Cappelle uit Staden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn in de herberg Duitsers ingekwartierd. In de schuur richten zij een keuken in, voor de schouw maakten ze een - nu dichtgemetseld - gat in de linker zijgevel.


ID: 91407 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselarestraat 61 (Kortemark)
Hoeve met enkel bewaard huis aan de straat, mogelijk voormalige herberg. De woning is in kern afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1827) als eigendom van werkman Frans Hinnion uit Zarren. Het huis wordt volgens het kadaster achtereenvolgend vergroot in 1841 en in 1870. Ook in 1870 wordt achteraan een vrijstaand bakhuisje gebouwd (heden afgebroken) in opdracht van toenmalig eigenaar brouwer Defebure-Schottey.