Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 27609 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bedrijfsvleugel

Hauwaart 5 (Oudenaarde)
Hoeve van het gesloten type, als vierkanthoeve reeds bestaand in het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten noorden, lange gewitte boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. De achtergevel bewaart op de bovenverdieping vijf getraliede lunetten en een blinde lunet. Rechter deel van de oostvleugel met korfboogvormige toegangspoort bleef bewaard. De andere vleugels werden gesloopt en heropgebouwd.


ID: 27613 | Bouwkundig element

Hof ten Zavel

Hauwaart 56 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve van het gesloten type overhoeks ingeplant ten opzichte van de de straat en met lindeboom links van de gekasseide toegangsweg. Bestaande hoeve in midden 19de eeuw aanzienlijk vergroot tot complex met gesloten haast vierkant erf, heden grotendeels gekasseid en waarbij zuidelijke hoek ingenomen door recent toegevoegd bedrijfsgebouw.


ID: 27451 | Bouwkundig element

Twee boerenwoningen

Herlegem 1 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk twee boerenhuisjes uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achterin begraasd en beboomd erf. Verbouwd en uitgebreid circa 1870 tot één boerenhuis onder zadeldak.


ID: 27550 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Heurnestraat 229 (Oudenaarde)
Pastorie van 1873 gelegen achterin kleine voortuin afgebakend door laag bakstenen muurtje, voorheen met gietijzeren afsluiting; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 gedeeltelijk heropgebouwd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel met schijnvoegen, met segmentbogige geprofileerde bogenlijst op beide bouwlagen. Grote ommuurde achtertuin, deel van de kerkhofmuur.


ID: 27551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Heurnestraat 233-235 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen gemeenteschool en onderwijzerswoning uit de jaren 1860, in de jaren 1950 uitgebreid. Bakstenen gebouw met baksteenfriezen en baksteendecoratie op gecementeerde plint. Centrale partij van twee traveeën en twee bouwlagen en flankerende lage vleugels, respectievelijk onder tent- en schilddaken. Achterin gelegen dwarse vleugel met dakruiter.


ID: 27414 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg 't Leeuwken

Hoge Weg 29 (Oudenaarde)
Hellende gekasseide oprit langsheen het huis naar de schuur in L-vorm opgesteld met het woonhuis. Oorspronkelijk semigesloten hoeve in U-vorm, in het derde kwart van de 19de eeuw verbouwd tot huidige toestand. Boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint van acht traveeën onder zadeldak.


ID: 27143 | Bouwkundig element

Hotel Restaurant De Zalm

Hoogstraat 2-4 (Oudenaarde)
Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, doorlopend met het hoekhuis en daterend uit midden 19de eeuw en toen reeds Den Zalm genoemd. Mogelijk oude kern, onder meer uitgebreid in 1907. Overwelfde kelder met tongewelf in Doornikse steen, opklimmend tot de 13de tot 14de eeuw. Drie linkse traveeën, voorheen café In de Rooden Hoed, met vier bouwlagen onder doorlopend zadeldak en aflijnend hoofdgestel.


ID: 27145 | Bouwkundig element

Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


ID: 27624 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.