Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 92043 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jan (in Sint-Jan-ter-Biezen)

Kapellestraat (Poperinge)
Het oorspronkelijk orgel werd gebouwd door Pieter Loncke in 1871. In 1945 renovatie door Jos. Loncke; de orgelkast werd toen verwijderd. Na zware beschadiging door een blikseminslag in 1971, werd het instrument gans gerenoveerd door Jos. Loncke en zonen, met constructie van een nieuwe kast.


ID: 31133 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Krombeekseweg 32 (Poperinge)
Merkwaardige herenhoeve die getuigt van de heropleving van de Poperingse landbouwbedrijvigheid in de 19de eeuw. Semigesloten opstelling van de hoevegebouwen. Afgezonderde hopast uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 31137 | Bouwkundig element

Afspanning De kerselaar

Krombeekseweg 43A (Poperinge)
Herberg van het type afspanning, in een eclectische bouwtrant uit het derde kwart van de 19de eeuw. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder schilddak met mechanische pannen. Donkerrode baksteenbouw met parement van lichtere bakstenen.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 31155 | Bouwkundig element

Kloosterkapel

Loviestraat (Poperinge)
Neogotische kapel van 1854-1856 naar ontwerp van architect Pierre Croquison, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, enig restant van het voormalige klooster en school van Sint-Vincentius à Paulo. Rode baksteenbouw met een beuk van vijf traveeën met driezijdige sluiting, onder zadeldak.


ID: 31419 | Bouwkundig element

Boerenwoning 't Doeninksje en veldkapel

Moenaardestraat 86 (Poperinge)
Boerenwoning uit 1865, loodrecht ingeplant op de straat, in het midden van een aangelegde tuin, met een kleine veldkapel.


ID: 31421 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nachtegaalstraat 5 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Ten zuidwesten bevinden zich resten van de omwalling. Heden bewaarde bedrijfsgebouwen ten noordoosten en zuidwesten van het erf. Stalvleugel, gedateerd 1934 door middel van uitstekende gele baksteenkoppen in de rechter zijpuntgevel. Dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links onder een overstekend zadeldak op modillons, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw, met houten plankenbeschieting boven een bakstenen voeting.


ID: 31322 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Obterrestraat 13 (Poperinge)
Achter de huizenrij gelegen burgerhuis, bereikbaar via een geasfalteerde weg. Alleenstaand huis uit 1857 met een voorliggende moes- en siertuin.


ID: 31180 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pezelstraat 92-94 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een erf zonder specifieke vorm. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, met een gekasseide brede stoep uitlopend op een siertuin. Ten oosten aan de erfoprit: dwarsschuur onder zadeldak. Het jaartal 1857 is in lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de zuidelijke zijgevel.


ID: 31433 | Bouwkundig element

Herenhuis

Prof.Rubbrechtstraat 38 (Poperinge)
Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); uitzicht uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw. Gele baksteenbouw op arduinen plint.