Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 31349 | Bouwkundig element

Wegkapel

Dikkebusweg (Poperinge)
Wegkapel uit 1872 op het kruispunt bij de Kwakkelstraat.


ID: 31456 | Bouwkundig element

Kapel

Douvieweg (Poperinge)
Kapel uit 1870, links aansluitend bij de tuinmuur van nummer 28, rechts van een onverharde voetwegel tussen de Douvieweg en de Oude Poperingestraat.


ID: 31244 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.


ID: 31044 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Talbot House met tuin

Gasthuisstraat 43 (Poperinge)
Herenhuis met second-empire-inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vanaf eind 1915 fungeerde het huis als soldatenclub opgericht door de Britse aalmoezeniers Neville Talbot en P.B. Clayton, en genoemd naar de jong gesneuvelde broer van de eerstgenoemde. Na de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot de internationale Toc H-beweging, met als sleutelwaarden pluralisme, verdraagzaamheid en wederzijds respect. Beboomde tuin.


ID: 31317 | Bouwkundig element

Neogotische bakstenen arcade in kasteeldomein 't Couthof

Gravendreef (Poperinge)
Gebouwd als oriëntatiepunt midden een doolhof van levende hagen, samen met bos van loof- en dennenbomen, aangelegd in 1860-1870 door baron Jules Joseph Thimothee Mazeman.


ID: 31316 | Bouwkundig element

Couthofhoeve

Gravendreef 21 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom een begrint erf met bakstenen stoop. Ten zuidwesten, met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Ten zuidoosten, moestuin.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 31396 | Bouwkundig element

Mariakapel

Haringeplein (Poperinge)
Eénbeukige, geel bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder een licht gebogen zadeldak, gelegen aan de bocht van het Haringeplein. Voorpuntgevel met daterende schouderstukken 18-56 en een bekronend kruis met haantje.


ID: 31100 | Bouwkundig element

Herberg Au Faucon

Ieperstraat 157 (Poperinge)
Vroeger 'Au Faucon. Estaminet', af te lezen aan het verweerd opschrift van de puilijst. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 31102 | Bouwkundig element

Station Poperinge en telegraafkantoor

Ieperstraat 165 (Poperinge)
Dit station is het enige overblijvende exemplaar van de spoorwegarchitectuur uit de 19de eeuw aan de lijn Kortrijk-Poperinge. Het werd opgetrokken naar analogie met het eerste station te Ieper (1854). Heden is het een eindstation via Ieper en Kortrijk verbonden met het binnenland. Links laag bakstenen telegraafkantoortje onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.