Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 30954 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudeweelstraat 3 (Poperinge)
19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Centraal gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met licht verhard voorerf. Ten oosten, moestuin en resten van boomgaard. Ten zuidwesten, dwarsschuur. Achter het boerenhuis, gebetonneerd erf met putvaalt. Ten noordwesten, hopast. Ten noorden, met knotwilgen omzoomde drenkplaats. Licht verharde oprit; aan de straat, toegangshek tussen twee linden onder meer met houten Mariakapelletje rechts.


ID: 30959 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten

Bruggestraat 14, Komstraat 9A (Poperinge)
In 1413 werd het klooster gesticht onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, volgens de regel van de orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders. Later volgde ook onder meer onderwijs. Dit laatste resulteerde in de uitbouw van het huidige schoolcomplex. Het huidige gebouwencomplex uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw is gelegen binnen de driehoek Bruggestraat, Paardenmarkt en Komstraat.


ID: 30982 | Bouwkundig element

Sint-Stanislascollege

Burgemeester Bertenplein 32 (Poperinge)
Het Sint-Stanislascollege is een voortzetting van de vroegere Latijnse school die in de 17de en 18de eeuw in het recollettenklooster in de Gasthuisstraat gevestigd was. Het huidige collegedomein is gelegen in de hoek gevormd door Burgemeester Bertenplein, Deken De Bolaan en Rekhof. Het behoorde vroeger toe aan de familie Mazeman de Couthove. In de 19de eeuw begon men met de huisvesting voor het college op de huidige locatie. Later werd het hele domein met toebehoren aan het bisdom geschonken. De laatste verbouwingen dateren van de jaren 1960.


ID: 30984 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Canonstraat 16 (Poperinge)
Voormalige pachthoeve waarvan de schuur en de overige hoevegebouwen dateren van respectievelijk 1863 en 1880. .Samen met drie andere voormalige pachthoeven in aansluitende bouwtrant uit de omgeving werd deze hoeve opgetrokken mogelijk naar ontwerp van P. Croquison, die ook de architect was van het kasteel De Lovie.


ID: 31311 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Canonstraat 6 (Poperinge)
Boerenwoning van een voormalige pachthoeve van het kasteeldomein De Lovie. De hoeve dateert uit 1866, met uitbreiding van het woonhuis in 1878. Opvallende eclectische bouwtrant onder meer met een neogotische inslag, te situeren in het kader van de landelijke architectuur ontstaan in het derde kwart van de 19de eeuw op initiatief van J. Van Merris, eigenaar van het domein De Lovie en de omgevende landerijen. Als architect fungeerde mogelijk P. Croquison, die in 1856 het kasteel De Lovie ontwierp.


ID: 31005 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casselstraat 259 (Poperinge)
Dieper in gelegen voormalige hoeve, heden kolenhandel, op de hoek met de Zwijnlandstraat. Losse, lage bestanddelen van baksteen onder zadeldaken met Vlaamse pannen, L-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid rechthoekig erf.


ID: 30995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Casselstraat 69 (Poperinge)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 30996 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Casselstraat 71 (Poperinge)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 30997 | Bouwkundig element

Herberg Het haasje

Casselstraat 73 (Poperinge)
Klein enkelhuis van één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 30998 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Casselstraat 81-85 (Poperinge)
Lage arbeiderswoningen; nummer 83 en 85, vermoedelijk voormalige buurtwinkeltjes te zien aan de puien.