4037 resultaten


ID: 15881 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Casselstraat 2 (Alveringem)
Dubbelhuis met één bouwlaag van vijf traveeën onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met drie houten dakkapellen, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 15961 | Bouwkundig element

Hoeve Colaertshille

Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve (zie rest van wal ten zuidwesten en noordwesten) met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt; ingeplant midden weiden.


ID: 15909 | Bouwkundig element

Hoeve Eikhof

Ekestraat 7 (Alveringem)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf.


ID: 15938 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gijverinkhovestraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begraasd erf deels afgezoomd met populieren en wilgen. Ten noorden, rest van met bomen omgeven omwalling. Toegangshek aan straatzijde (ten zuidoosten).


ID: 15939 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gijverinkhovestraat 2 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve, zie aanwezigheid van water ten zuiden; losse bestanddelen van één bouwlaag rondom verhard (kasseien + bakstenen) erf met spoor van cirkelvormig, bakstenen looppad van voormalige "paardenmanège". Een kleine boomgaard ten noorden scheidt de hoeve met geasfalteerde oprit van de straat af.


ID: 15937 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de drie boompjes

Gijverinkhovestraat zonder nummer (Alveringem)
Rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1848 door middel van gevelsteen.


ID: 15890 | Bouwkundig element

Dwarsschuur van 1845

Grensstraat 12-13, zonder nummer (Alveringem)
Dwarsschuur met schuurpoort onder luifel, ingeplant in straatbocht op kruispunt met Hoge Seine en horend bij sterk verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. Ertegenover herberg en kapel.


ID: 15888 | Bouwkundig element

Herberg

Grensstraat 8 (Alveringem)
Breedhuis van drie traveeën + een opkamertravee rechts + een afgeschuinde hoek- en deurtravee onder overstek, en één bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 15986 | Bouwkundig element

Burgerwoning van 1853

Groenestraat 2 (Alveringem)
Grootschalig en zichtbepalend hoekhuis op kruising van Izenberge- en Groenstraat; westelijke begrenzing van ervoor liggend, gekasseid plein.


ID: 15966 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstadestraat 20 (Alveringem)
Aan het einde van de dorpskom, burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw.