1570 resultaten
ID: 34023 | Bouwkundig element
Dekenijstraat (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.
ID: 34516 | Bouwkundig element
Haanhoutstraat 86 (Lochristi)
Gewitte bakstenen toegangspoort met gepikte plint. Brede korfboogvormige doorrit met kwarthol beloop tussen pilasters. Lijstgevel met cordonband en kroonlijst onder ezelsrug van drie pannenrijen.
ID: 34077 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef, Stationsstraat en de Ledebeek. Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Huidig kasteel als buitenplaats opgericht naar plannen van 1833 naar ontwerp van architect Louis Minard door aanpassing van de vroegere paardenstallen, serre en oranjerie, van 1782-1783.
ID: 34080 | Bouwkundig element
Lichtelarestraat 45 (Lochristi)
Historisch belangrijk als omgrachte site met middeleeuwse oorsprong, namelijk de curtis Lichtelaar, één van de ontginningscentra en latere pachthoeve van de Gentse Sint-Baafsabdij. Vrij groot peervormig boerenerf omringd door walgrachten afgezoomd door een populierenrij en knotwilgen.
ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.
ID: 34347 | Bouwkundig element
Wachtebeke-Dorp 47 (Lochristi)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.
ID: 34231 | Bouwkundig element
Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.
ID: 34245 | Bouwkundig element
Bevrijdersstraat (Lokeren)
Driebeukige halllenkerk met schip van acht traveeën van rond 1300, verbouwd circa 1690; sacristiegevel gedateerd 1764.
ID: 18071 | Bouwkundig element
Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.
ID: 34269 | Bouwkundig element
Drongendreef 92 (Lokeren)
Aanvankelijk een 15de-eeuwse kloosterhoeve opgericht door de premonstratenzers van Drongen bij Gent, in 1797 openbaar verkocht. Heden bescheiden hoeve met aan de straat gebouwd boerenhuis van drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk uit de 19de eeuw.