Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 72327 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

St.-Lambertuskerkstraat (Maaseik)
De kerk is gelegen binnen de ommuring van het voormalige kerkhof. Kruisbasiliek met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een driebeukig schip, een transept, een koor en twee sacristieën, een neogotische en een recente.


ID: 200345 | Bouwkundig element

Gesculpteerde steen

Waagstraat (Maaseik)
Deze gesculpteerde steen dateert uit het eind van de 14de eeuw en maakt deel uit van het oudste perron van de stad Maaseik.


ID: 1226 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.


ID: 77568 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina en Sint-Cornelius

Kerktorenstraat (Machelen)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in Brabantse gotiek, bedevaartkerk met bouwjaren tussen circa 1400 en 1543 en aanpassingen in de 17de en 18de eeuw, gelegen op een ommuurde hoogte.


ID: 77569 | Bouwkundig element

Margapaviljoen

Kerktorenstraat 31 (Machelen)
Omwaterd complex met deels omringend park, bestaande uit een 15de-eeuws poortgebouw en een rechthoekig paviljoen, opgericht als cultureel centrum in het derde kwart van de twintigste eeuw, ter vervanging van het oudere kasteel met traditionele kern.


ID: 77627 | Bouwkundig element

Kasteel Pellenberg

Vilvoordelaan 43 (Machelen)
De oorsprong van deze oude dorpsburcht klimt op tot de dertiende eeuw, het huidige volume en de ordonnantie refereren duidelijk aan de vroegere toestand; het uitspringende toegangsgedeelte geflankeerd door twee torentjes bleef grosso modo behouden evenals de zandstenen toren van 1648 tegen de achtergevel, heden gemeentelijke openbare bibliotheek en sociocultureel centrum.


ID: 140024 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Middelburg

Middelburg (Maldegem)
Deze zone omvat de historische stadskern van Middelburg.


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50564 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)
De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.