Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 70105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


ID: 70128 | Bouwkundig element

Westpoort

Weststraat (Lo-Reninge)
Enige restant van de vroegere stadversterkingen van het middeleeuwse Lo, die in 1581-1582 op last van de hertog van Anjou en de Prins van Oranje werden geslecht. Bakstenen poortgebouw ietwat naar voor in de wal geplaatst.


ID: 70143 | Bouwkundig element

Het Iepenhof

Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.


ID: 34483 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Daniël

Beervelde-Dorp 60 (Lochristi)
In 1927 werd de vroegere kerk, teruggaand op een 14de-eeuwse kapel, gesloopt met uitzondering van de gotische toren waarachter een nieuwe neogotische kerk werd opgericht in 1928 naar ontwerp van architect Henri Valcke.


ID: 34141 | Bouwkundig element

Overblijfsel van Torregoed

Bosdam 60 (Lochristi)
Huidig woonhuis van het tuinbouwbedrijf zou gedeeltelijk een overblijfsel zijn van het vroeger neerhof, mogelijk opklimmend tot de 15de eeuw en als dusdanig tot de oudste gebouwen van Zaffelare behorend. Bestaand uit een hoog rechthoekig gebouw van één verdieping onder afgewolfd schilddak.


ID: 34023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Nicolaas

Dekenijstraat (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.


ID: 34516 | Bouwkundig element

Toegangspoort Haanhouthoeve

Haanhoutstraat 86 (Lochristi)
Gewitte bakstenen toegangspoort met gepikte plint. Brede korfboogvormige doorrit met kwarthol beloop tussen pilasters. Lijstgevel met cordonband en kroonlijst onder ezelsrug van drie pannenrijen.


ID: 34077 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rozelaar met dreven

Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef, Stationsstraat en de Ledebeek. Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Huidig kasteel als buitenplaats opgericht naar plannen van 1833 naar ontwerp van architect Louis Minard door aanpassing van de vroegere paardenstallen, serre en oranjerie, van 1782-1783.


ID: 34080 | Bouwkundig element

Hoeve Lichtelare goed

Lichtelarestraat 45 (Lochristi)
Historisch belangrijk als omgrachte site met middeleeuwse oorsprong, namelijk de curtis Lichtelaar, één van de ontginningscentra en latere pachthoeve van de Gentse Sint-Baafsabdij. Vrij groot peervormig boerenerf omringd door walgrachten afgezoomd door een populierenrij en knotwilgen.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.