1570 resultaten
ID: 36820 | Bouwkundig element
Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.
ID: 36721 | Bouwkundig element
Muldershof 2 (Oosterzele)
Molenhuis met watermolen aan de Molenbeek, reeds vermeld in 1446. Molenhuis, na het stilleggen van het rad in 1953, in 1954 aangepast tot woonhuis; één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Van de vroegere korenwatermolen bleef enkel het plaatijzeren waterwiel met houten maalgoot bewaard tegen de achtergevel van het molenhuis en de trapsgewijze afgebouwde strekdam.
ID: 36783 | Bouwkundig element
Sint-Antoniusplein 8 (Oosterzele)
Georiënteerde driebeukige kerk met uitgebouwde westtoren, ingeplant in de oosthoek van het Sint-Antoniusplein, met achterliggend kerkhof. Tijdstip van de stichting van het aanvankelijk romaans bedehuis onbekend. In de 13de eeuw vervangen door een kruiskerk met polygonaal koor. Daarvan bleven het koor met driezijdige sluiting en de zuidelijke kruisbeuk bewaard. Noordelijke transeptarm van gewitte baksteen, daterend van verbouwingen uit de 16de eeuw, evenals de verdwenen vierkante kruisingstoren. Later nog meermaals aangepast en uitgebreid.
ID: 87893 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Oostkamp)
In oorsprong romaanse kerk, doch in de loop van de tijd grondig verbouwd en heden met hoofdzakelijk neogotisch uitzicht. Ten oosten en deels ten zuiden van de kerk is een neogotisch hekken bewaard tussen arduinen pijlers; aan zuidzijde een ingang tussen verjongende pijlers met bekronende smeedijzeren lantaarns.
ID: 88214 | Bouwkundig element
Markt 1 (Oostkamp)
Parochiekerk van Ruddervoorde, toegewijd aan Sint-Eligius of Sint-Elooi. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk met pseudo-transept gerealiseerd in verschillende bouwfases, maar vandaag hoofdzakelijk te dateren in de periode 1878-1884 en de jaren 1920. De onderste geleding van de kerktoren dateert mogelijk uit de 13de of 14de eeuw.
ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.
ID: 87739 | Bouwkundig element
Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.
ID: 76333 | Bouwkundig element
Dorp 44 (Opwijk)
Kleine dorpskerk met ingebouwde westtoren, stilistische heterogeen geheel met elementen uit de 13de, 17de en 18de eeuw
ID: 40401 | Bouwkundig element
Singel 1 (Opwijk)
Zandstenen gebouw, resulterend uit meerdere bouwcampagnes: oostpartij opgetrokken in Brabantse gotiek tijdens begin 15de eeuw en hersteld eind 16de, begin 17de eeuw, het schip is een vergroting van 1773 in classicistische stijl.
ID: 11720 | Bouwkundig element
Kerkstraat 100 (Oud-Turnhout)
Vrijstaande, georiënteerde kerk in overwegend gotische en classicistische stijl met neogotisch-getinte gedeelten, opklimmend tot de 14de eeuw.