1570 resultaten
ID: 27225 | Bouwkundig element
Markt 1 (Oudenaarde)
Het huidige gebouwencomplex van 14de-eeuwse lakenhal en 16de-eeuws stadhuis met deels behouden oud schepenhuis, ligt in de noordwest-zuidoost-lopende grote as die de middeleeuwse stadsstructuur bepaalt en waarvan het stadhuis op de Markt de aanzet is.
ID: 27231 | Bouwkundig element
Markt 13 (Oudenaarde)
Gereconstrueerd huis op de plaats van de vroegere zogenaamde Ammanije tot 1781 stadsgevangenis. Oorspronkelijk in kern teruggaand tot de middeleeuwen, zie de opgegraven overwelfde kelder en dwarsmuren van Doornikse steen met muurnissen.
ID: 27232 | Bouwkundig element
Markt 14 (Oudenaarde)
Brouwerij De Rebbe reeds vermeld in de 15de eeuw, Diephuis met middeleeuwse kern, van drie traveeën en vier bouwlagen onder vooraan afgeschuind zadeldak met aangepaste heden gecementeerde lijstgevel en nieuwe pui.
ID: 27240 | Bouwkundig element
Markt 24 (Oudenaarde)
Huis De Roose, eertijds horend bij een brouwerij. Reeds bekend begin 16de eeuw. Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en erachter gelegen diephuis, gevel uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters op lekdrempels, vernieuwd in 1911. Twee achter elkaar gelegen kelders, vermoedelijk uit de 13de eeuw.
ID: 27241 | Bouwkundig element
Markt 26 (Oudenaarde)
Huis De Craeye, voorheen brouwerij, reeds vermeld in de 15de eeuw. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, en oude kern, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw. Kelder vermoedelijk uit de 13de eeuw; tweebeukige ruimte onder kruisribgewelven gedragen door hardstenen zuiltjes met knopkapiteel.
ID: 27243 | Bouwkundig element
Markt 29 (Oudenaarde)
Onderkelderde bak- en zandsteenbouw met in- en uitgezwenkte gevel in barokstijl van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit de 16de eeuw. Cartouches in geveltop met vermelding Anno 1670, aangebracht bij de restauratie van 1912. Twee achter elkaar gelegen kelders uit de 13de eeuw.
ID: 27251 | Bouwkundig element
Markt 38 (Oudenaarde)
Café, minstens sedert de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd De Hertog van Brabant en Comte de Flandre. Diephuis van drie traveeën, vier bouwlagen boven de kelderverdieping en afgesnuit zadeldak. Pand uit de 17de eeuw met middeleeuwse bouwresten, later verhoogd met een ondiepe verdieping. Verankerde zandstenen lijstgevel met enkelhuisopstand.
ID: 27253 | Bouwkundig element
Markt 40 (Oudenaarde)
In de 19de eeuw beschouwd als zogenaamde Boudewijnstoren, naar de toen vermeende bouwheer uit de 11de eeuw, Boudewijn V, graaf van Vlaanderen; vermoedelijk eerder een resterend deel van een romaans steen uit de 12de eeuw, namelijk een stedelijke patriciërstoren als statussymbool met aanleunende zaalbouw. Toren van Doornikse breuksteen op nagenoeg vierkant grondplan van heden vijf bouwlagen onder tentdak. Aanpalend, laatgotische voorgevel, vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw in plaats van middeleeuws zaalbouw. Onderkelderde zandsteenbouw met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 27254 | Bouwkundig element
Markt 41 (Oudenaarde)
Diephuis van oorspronkelijk drie bouwlagen met inbegrip van de huidige kelderverdieping en met trapgeve, aangepast in de 19de eeuw als bepleisterde lijstgevel met toevoeging van bovenste bouwlaag. Oudste kern van Doornikse breuksteen opklimmend tot 12de eeuw. In de tuinmuur, 16de-eeuws rondboogpoortje met omlijsting van zandsteen.
ID: 27262 | Bouwkundig element
Markt 57 (Oudenaarde)
Eigendom van de stad en tot de oprichting van het stadhuis vergaderzaal van de oppervoogden. Grotendeels afgebrand in 1803 en heropgebouwd in empirestijl met behoud van de oude overwelfde kelders. Heden breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen; voorheen met drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met keldergaten.