Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 79708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. De kerk werd in het derde kwart van de 19de eeuw verlengd naar plannen van Pierre François Buyck. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.


ID: 29716 | Bouwkundig element

Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.


ID: 301451 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Sint-Jacobskapel zuidwestelijke hoek: in 1993-1994 gebeurde hier een onderzoek naar de afwerkingslagen, gevolgd door gedeeltelijk blootleggen en restauratie.


ID: 29724 | Bouwkundig element

Refter Cantine van Sint-Salvator

Sint-Salvatorskerkhof 17 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), als resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1930 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge); huidige gevel in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.


ID: 77185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66. De oorspronkelijke trapezoïdale omwalling is bewaard ten oosten en ten zuiden en er zijn nog restanten van de boomgaarden met hoogstammige fruitbomen.


ID: 29730 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Walburgastraat 12 (Brugge)
Dubbelhuis op L-vormige plattegrond. Vier traveeën en drie bouwlagen onder twee zadeldaken (nok parallel aan de straat). Gebouwd in 1748 als lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee oeils-de-boeuf.


ID: 71984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof met leilindes en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.


ID: 82520 | Bouwkundig element

Smedenpoort

Smedenstraat 75 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van de Buiten Boeverievest en Buiten Smedenvest. Gebouwd als stadspoort. Huidig uitzicht resultaat van bouwen en verbouwen.


ID: 29745 | Bouwkundig element

Huis de la Torre

Spaanse Loskaai 1, Spanjaardstraat 16 (Brugge)
Het Huis de la Torre, maakt deel uit van het voormalige natiehuis van Castilië en Leon. Diephuis met een 13de-eeuwse kern, zie dakspant, van vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, achter een hoge gekanteelde schermgevel van circa 1500 met verankerd, zandstenen parement met Brugse travee van type I. Rechts, renaissancepoort in Euvillesteen uit midden 16de eeuw, die oorspronkelijk links van de natuurstenen schermgevel gebouwd was als hoofdinkom van het Huis de la Torre.


ID: 29744 | Bouwkundig element

Het Verbrande Huys

Spanjaardstraat 12 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. 19de-eeuws uitzicht doch oude 15de-16de-eeuwse kern.