Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 82768 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1432

Raamstraat 12 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern.


ID: 29613 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis

Riddersstraat 1 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis aan Boomgaardstraat, eerst genoemde als verbouwing van twee 15de-eeuwse diephuizen circa 1810 en consoliderende Kunstige Herstelling in 1995 naar ontwerp van architect P. Cools. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel met verwerking van arduin. Achtergevel met twee bakstenen puntgevels. Koetshuis van drie traveeën met een bepleisterde lijstgevel van 1822, aangepast in 1870.


ID: 29620 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Riddersstraat 14 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat).


ID: 200811 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Riddersstraat 3 (Brugge)
Dit pand heeft een neoclassicistische lijstgevel, getypeerd door rechthoekige traveenissen. Volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) stond hier oorspronkelijk een diephuis met schermgevel. De huidige gevel is het resultaat van een negentiende-eeuwse aanpassing. Het pand bevat nog constructieve elementen die verwijzen naar het vijftiende-eeuwse pand zoals onder meer een imposante kelder met kruisribgewelf waarvan de ribben uit de zuilenschacht komen en op de verdiepingen bepleisterde moerbalken.


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.


ID: 77826 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Rode Poort

Rijselstraat 231 (Brugge)
Heden een bepleisterde en beschilderd gebouw met villa-allures, ingericht als kantoren. Het 19de-eeuwse koetsgebouw eveneens zwaar gerestaureerd en met zelfde functie. Villa en koetsgebouw gelegen in een ruim park, deels aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en deels geometrisch met drevenpatroon. Lange toegangsdreef.


ID: 77827 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning bij kasteel De Rode Poort met tuin

Rijselstraat 233 (Brugge)
Fungeerde oorspronkelijk als grensafbakening en uitkijkpost en werd naar verluidt "later" omgevormd tot jachtwachterhuis. Volgens de gegevens van het kadaster krijgt het gebouw in 1861 de functie van koetshuis.


ID: 74846 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Ronselaere

Ronselarestraat 71 (Brugge)
Deels vernieuwde hoeve bestaande uit losse witbeschilderde bestanddelen. Woonhuis met opkamertraveeën waarvan de zijgevel is voorzien van drie kleine steunberen. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Bijhorende boomgaard met meidoornhaag.


ID: 82897 | Bouwkundig element

Stadswoning met overblijfsel stadsversterking

Sasplein 1-2 (Brugge)
Stadswoning met tegen de noordelijke gevel een rondeel als overblijfsel van de middeleeuwse stadsversterking.


ID: 29641 | Bouwkundig element

Laatgotisch burgerhuis

Sint-Amandsstraat 7 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); dubbelhuis van 1573 met kern die opklimt tot de 13de eeuw. Historiserende en verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1881 naar ontwerp van architect O. de Breuck (Brugge).