1570 resultaten
ID: 29798 | Bouwkundig element
Steenstraat 20 (Brugge)
Huis van drie traveeën en begane grond en entresol en één bouwlaag onder zadeldak, met een kern uit de 13de eeuw volgens sporen in zijmuren. Klokgevel in classicerende barokstijl, gedateerd "17 / 16" zie jaartal, in plaats van van een uitkragende houten gevel zie bewaarde balklagen. Wijzigingen en Kunstige Herstelling tijdens de 20ste eeuw.
ID: 29813 | Bouwkundig element
Steenstraat 40 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatgotische trapgevel van "1527-1528"; in opdracht van het ambacht gebouwd ter vervanging van het bouwvallige ambachtshuis.
ID: 29789 | Bouwkundig element
Steenstraat 8 (Brugge)
Huis van drie traveeën begane grond met entresol en één bovenverdieping onder zadeldak. Verhoogde klokgevel, gedateerd 1727: maar oude kern opklimmend tot 15de-16de eeuw.
ID: 79819 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.
ID: 77859 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.
ID: 200803 | Bouwkundig element
Torenbrug (Brugge)
De Torenbrug verbindt via het straatje, zogenaamd Torenbrug, de Spaanse Loskaai met de Gouden Handstraat, en loopt over de Gouden Handrei.
ID: 83072 | Bouwkundig element
Torenbrug 1 (Brugge)
Monumentaal hoekpand, bestaande uit een diephuis, een breedhuis en een tuinvleugel. Het diephuis aan de Gouden-Handrei gaat mogelijk terug tot circa 1300, zie kelder. Circa 1500 wordt het huis verbouwd: het breedhuis aan de straatkant wordt waarschijnlijk dan toegevoegd. Omstreeks 1834 werd het diephuis wellicht met één bouwlaag verhoogd en de gevels verbouwd zie huidige toestand. Haaks op het breedhuis staat een tuinvleugel, mogelijk met middeleeuwse kern zie kelder maar verhoogd tijdens het interbellum. Dubbelhuistype op L-vormige plattegrond van vijf en vijf traveeën onder zadeldaken, al dan niet afgewolfd. Verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevels.
ID: 29851 | Bouwkundig element
Twijnstraat 13 (Brugge)
Huis met in 1839 verbouwde voorpuntgevel. Oude 13de-eeuwse kern in de loop van de 14de eeuw verbouwd: onder meer toevoegen van bouwvolume links met trappenhuis. 1999: "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge).
ID: 29849 | Bouwkundig element
Twijnstraat 6-8 (Brugge)
Classicistisch herenhuis van vermoedelijk 1764 volgens steen in kelder met volgend inschrift: "Dese vauten / syn / doen maecken / door / IOr Charles ALBt / Vander Beke / de cringen etc / 1764".
ID: 57889 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.