Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 208828 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Bovekerkestraat (Koekelare)
Neoromaanse kerk van 1841-1848, met 12de-eeuwse romaanse toren. De kerk is niet georiënteerd, het koor ligt aan de westzijde. De kerk is nog omgeven door het kerkhof. Het kerkhof is omgeven door een beukenhaag en door een omheining begroeid met klimop.


ID: 208898 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries met kerkhof

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Oostelijk georiënteerde kerk heropgebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette en geïnspireerd op de 13de-eeuwse vroeggotische kerk. De kerk is gelegen in een omringend kerkhof.


ID: 16542 | Bouwkundig element

Allaertshuizen

Allaertshuizenstraat 5, Veldweg 4 (Koksijde)
Eertijds uithof van de abdij Ten Duinen, nu verdeeld in twee afzonderlijke hoeven, confer voormalige Opper- en Neder Allaershuyse, gelegen binnen eenzelfde, circa rechthoekig deels met linden omzoomde omwalling, met centrale drenkplaats. Witgekalkte veldkapel onder een gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 16513 | Bouwkundig element

Hoeve Ammanswalle

Ammanswallestraat 20A (Koksijde)
Voormalige uithoeve van de Duinenabdij te Koksijde. Heden nog grotendeels van een met wilgen omzoomde wal voorziene, hoeve met losse bestanddelen waarvan de schikking nog grosso modo bewaard. Verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gemacadamiseerd erf, bereikbaar via een inrijpoort. Witgekalkte, bakstenen hekpijlers waarvan bovendeel dienstig als duiventil, aan weerszijden verstevigd met (sterk aangepaste) steunberen. Boerenhuis, in kern opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 16323 | Bouwkundig element

Abdij Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).


ID: 16300 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bogaerde

Ten Bogaerdelaan 10, 12A (Koksijde)
Vermoedelijk ontstaan in het tweede kwart van de 12de eeuw, ten tijde van Robrecht van Brugge. Heden nog grotendeels omwalde hoeve, bereikbaar via verharde oprit en walbrug met toegangspoort. Ommuurd, grotendeels met gras begroeid, quasi rechthoekig erf met centrale drenkplaats, waarrond gebouwen: ten noorden, monumentale schuur; ten oosten, stallen en toegangspoort; ten zuiden, kerkgebouw en abtswoning; achterliggende boomgaard.


ID: 16301 | Bouwkundig element

Hoeve Leihof

Veurnestraat 52 (Koksijde)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom geasfalteerd erf. Boerenwoning in kern opklimmend tot de 13de eeuw, huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Verder nog stal, schaapsstal en dwarsschuur met oude kernen.


ID: 13440 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gemeenteplein (Kontich)
Grotendeels neogotische kruiskerk met romaanse westtoren uit de 12de eeuw.


ID: 140145 | Archeologisch geheel

Boutersemhof

Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.


ID: 91276 | Bouwkundig element

Barisdambrug

Barisdamstraat (Kortemark)
"Barisdambrug" over de Handzamevaart. Bakstenen brug met gekasseid wegdek en recente buisstalen leuning. De brug wordt voor het eerst vermeld in 1336 als "Barisdanbrughe". Sinds de late middeleeuwen bevindt zich hier de zogenaamde "landing Barsdam", een aanlegplaats voor boten en een "aard", een plaats bij de landing waar de aangevoerde goederen te koop worden aangeboden. Deze landing sluit aan op het wegennet naar Hooglede en Staden.