Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 28459 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie met omringend kerkhof

Zulzekestraat (Kluisbergen)
Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve Hof ten Hove. Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur.


ID: 58466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas met lindenrij

Dorpsstraat 79A (Knokke-Heist)
Gotische kerk met restanten kruisingstoren en transept uit midden 13de eeuw, met neogotische verbouwingen en restauraties uit de 19de en begin 20ste eeuw. Rond de kerk voormalig omringend kerkhof met ommegang, lindenrij en oorlogsmonument.


ID: 306671 | Landschappelijk element

Graaf Jansdijk

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
Restant van de zeedijk aangelegd begin 15de eeuw. Sluit aan op de dijken die de Volkaartsgote-, Buts- en Vagevierpolder begrenzen en die rond 1400 versterkt werden om samen één doorlopende zeedijk te vormen.


ID: 58764 | Bouwkundig element

Witte Hoeve

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)
De oorsprong van de site gaat vermoedelijk terug tot de laatste decennia van de 13de eeuw, vlak na de indijking van de Vagevierspolder. Semigesloten opstelling van drie vleugels rondom een onverhard binnenerf: boerenhuis met aangebouwde stal, schuur en tussenliggend stalgedeelte. Het oorspronkelijke boerenhuis is het meest zuidelijke gedeelte; oudste gedeelte is de opkamer: uitzonderlijke, gaaf bewaarde kelder met uitgewerkt kruisgewelf van twee traveeën, waarin de datum AN1686NO; 17de- of 18de-eeuwse kap boven het opkamergedeelte.


ID: 58769 | Bouwkundig element

Vaucelleshoeve

Kalfhoek 3 (Knokke-Heist)
Kalfhoek nr. 3. Z.g. "Vaucelleshoeve", gelegen achter de Graaf Jansdijk in de Monnikenpolders, teruggaand tot de 12de eeuw. In 1255 verwerven de Cisterciënzers van Vaucelles (nabij het Franse Cambrai) de gronden van Walter van Gistel; zij bezitten ook de Grote Keuvel (cf. Kalfstraat nr. ?). De monniken baten de hofsteden niet zelf uit. In 1328 gaat de Vaucelleshoeve over naar de abdij Ter Duinen


ID: 58770 | Bouwkundig element

De Grote Keuvelhoeve

Kalfstraat 42 (Knokke-Heist)
De site dateert uit de 12de eeuw en ontleent haar naam aan de vorm van het dak van het toenmalige boerenhuis: een keuvelkap of een dak met een wolfseind. Huidige gebouwen dateren vermoedelijk van de 18de eeuw. Twee losse, haaks op elkaar staande vleugels: witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stallen en schuur in blote baksteen.


ID: 58483 | Bouwkundig element

't Hof ter Calverkeete

Kragendijk 42 (Knokke-Heist)
" 't Hof ter Calverkeete". Historische hoeve die in kern zou terug gaan op de 12de eeuw. In zijn huidige vorm grotendeels 20ste-eeuwse hoeve. Witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken. Imposante toegangspoort met wagen- en persoonsdoorgang, versneden steunberen.


ID: 58784 | Bouwkundig element

Kerktoren van de Sint-Margaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein 1 (Knokke-Heist)
Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk, gebouwd omstreeks de tweede helft van de 13de eeuw. Na zware beschadiging van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de toren bewaard en geïntegreerd bij een nieuwe kerk omstreeks 1955-58. Achthoekige (west)toren op vierzijdige basis, uitgevoerd in baksteenbouw met steunberen en met leien torenspits met dakkapel. Zuidgevel met poolsteenzonnewijzer van 1648 van het verticale type in natuursteen, vervaardigd door Matthues Scheefer.


ID: 58593 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en een linde. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.


ID: 58560 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Westkapellestraat 261 (Knokke-Heist)
De hoeve gaat terug tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.