Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 39814 | Bouwkundig element

Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.


ID: 13369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Kerkplein (Kapellen)
Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.


ID: 44646 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Egidius

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.


ID: 300921 | Bouwkundig element

Rijselhof

Rysselhofstraat 6-10 (Kaprijke)
De historisch belangrijke landbouwuitbating is mooi gelegen in een typisch cultuurlandschap voor het Meetjesland. Het ensemble, bestaande uit drie woonzones die geheel omringd zijn door een gracht, vormt één van de weinig overgebleven voorbeelden in de streek van een laatmiddeleeuwse meerledige site met walgracht.


ID: 44747 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


ID: 300880 | Landschappelijk element

Paraboolduinen met eikenhakhout en konijnenwarande in het stuifzandcomplex op de heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Goorseweg (Kasterlee)
Aansluitend bij de smalle heuvelrug tussen Kasterlee en Herentals op de rand van de Kleine Netevallei ligt een 67 ha groot stuifzandcomplex met een uitgesproken reliëf. Het meest uitgesproken zijn de paraboolduinen die zich hier op het einde van de (voorlopig) laatste ijstijd hebben gevormd. Zij vormen dominante landschappelijke elementen. Er kunnen drie reliëfvormen in het stuifzand worden onderscheiden: 1. paraboolduinen zoals de Hoge Mouw en de Zwarteberg; 2. een langgerekte stuifzandrug, de Kabouterberg; 3. een sterk geaccidenteerd stuifzandreliëf dat bestaat uit een ensemble van kleinere, onregelmatige koppen, ruggen en depressies.


ID: 47343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Leistraat 29 (Kasterlee)
Georiënteerde, driebeukige, neoromaanse pseudo-kruisbasiliek van 1864-1866 naar ontwerp van J. Van Gastel.


ID: 71921 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskapel

Grote Kerkstraat 6 (Kinrooi)
De kapel wordt opgericht in 1470 met steun van de vrouwe van Kessenich, en ressorteerde onder de parochie Kessenich. In 1819 werd ze gerestaureerd en vergroot.


ID: 86078 | Archeologisch / Bouwkundig element

Motte van Kessenich

Kerkstraat (Kinrooi)
De site was de logische keuze voor de bouw van een versterking: een in de Maasvallei vooruitstekende hoogte, de meest oostelijke uitloper van het middenterras van de Maas.


ID: 86080 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.