Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86726 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Kistestraat 10-14 (Tielt)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen, opgetrokken volgens kadaster in 1892 (nummer 14) en 1893 (nummers 10-12). Bouwheer is Jules Vande Walle, metselaarsbaas uit Tielt. Eenlaagse verankerde baksteenbouw met aflijnende tandfries onder schild- en zadeldak.


ID: 87136 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Ruiseledestraat 5 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis minstens teruggaat tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen binnen hoefijzervormige omwalling met drie bijgebouwen ten noorden, in landboek Kanegem, kaart 13de kanton (1762). Erf met een centrale es en een plantsoentje. Aan westzijde een schuur/ stal in verankerde baksteenbouw. Aan zuidzijde van het erf een eenlaags verankerd bakstenen boerenhuis van zeven traveeën op lichte verhoging, witgekalkt met gepekte plint, onder overkragend zadeldak op kardoezen. Westelijke uitbouw onder lessenaarsdak. Aan oostzijde een verankerd bakstenen stalvolume. Stuk wagenhuis met drie poorten onder houten latei. Aan noord- en oostzijde uitbouw van kleine stalletjes.


ID: 87137 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Kleine Ruiseledestraat 9 (Tielt)
Kleine hoeve met omhaagd voortuintje, gelegen in de buitenbocht van de weg, ongeveer op de grens met Ruiselede. Opgetrokken in 1895 in opdracht van Leonard Devrieze, landbouwer te Kanegem. Eenlagig dubbelhuis van drie traveeën met licht getoogde openingen, natuurstenen onderdorpels, vernieuwd houtwerk en luiken, nieuwe gootlijst (kunststof). Stalletje met lege kapelnis aan noordzijde, in rood-wit geschilderde bakstenen omlijsting met kruis.


ID: 87217 | Bouwkundig element

Maalderij en cichorei-ast

Klokkestraat 11 (Tielt)
Voormalige maalderij en cichorei-ast, daterend uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, en waar zich in de periode 1836-1943 de "Klokkemolen" bevindt.


ID: 86733 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Kortrijkstraat 10 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand dat teruggaat op twee half vrijstaande smallere panden met kleine achterbouwen weergegeven op het primitief kadasterplan. In 1873 krijgen winkeliers Karolus Vandevijvere en Silvia Priem een vergunning om het pand te verbouwen tot een groot winkelpand. De gedeeltelijke afbraak en heropbouw met nieuwe haakse achterbouw aan de noordzijde wordt door het kadaster pas geregistreerd in 1905. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86734 | Bouwkundig element

Uitgeverij van Pieter Pollet

Kortrijkstraat 13 (Tielt)
Voormalige uitgeverij van Pieter Pollet, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. In 1912 registreert het kadaster een uitbreiding van de noordelijke achterbouw. Winkelpand in neotraditionele stijl van twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86735 | Bouwkundig element

Laatclassicistische winkelpanden

Kortrijkstraat 16-18 (Tielt)
Laatclassicistische winkelpanden minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie een groot volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1912 wordt het pand opgesplitst. Zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gepleisterde lijstgevel. Natuurstenen doorlopende onderdorpel en lekdrempel. Rechthoekige bovenvensters (T-ramen) in geprofileerde omlijsting met acanthusbladvormige sluitsteen. Verbouwde begane grond met nieuwe winkelpuien.


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 86738 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Kortrijkstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand opgetrokken in 1892 op het domein van het in 1710 opgerichte weeshuis dat in 1891 wordt overgebracht naar het weeshuis in de Deken Darraslaan, waarna de gronden worden verkaveld en bebouwd. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Houten dakkapellen onder frontonbekroning met gestrekte uiteinden. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebanden. Attiekverdieping waarin verdiepte panelen tussen modillons van geprofileerde houten kroonlijst. Verbouwde begane grond met nieuwe winkelpui.


ID: 86737 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch handelspand

Kortrijkstraat 26 (Tielt)
Neoclassicistisch handelspand dat teruggaat op een breder volume met parallel bijgebouw achteraan, weergegeven op het primitief kadasterplan. In 1870 verkrijgt winkelier Leon Van Daele een bouwvergunning voor een gedeeltelijke aanpassing van het pand en de bouw van een klein bijgebouw aan de westzijde, later verbouwd tot winkelpand. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder nieuw pannen zadeldak.