Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86774 | Bouwkundig element

Laatclassicistische  burgerhuizen Het Witte Paard en Belle et Beau

Markt 20-21 (Tielt)
Laatclassicistische panden met invloed van empirestijl (nummer 21). Deze huizen vormen oorspronkelijk één bouwblok samen met nummer 19. Op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830) staan twee smalle volumes (nummers 19 en 20) weergegeven, een breder hoekpand (nummer 21) en een klein volume langs de Sint-Janstraat. In de tweede helft van de 19de eeuw zouden de huizen eigendom geweest zijn van brouwerij Loosveldt in de Ieperstraat.


ID: 86777 | Bouwkundig element

Eclectisch winkelpand

Markt 31 (Tielt)
Eclectisch winkelpand gebouwd "ANNO 1890" (zie jaartal cartouche), doch mogelijk met oudere kern, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster vermeldt in 1890 als eigenaar schoenmaker Robert Devriendt die het bestaande pand laat ver- of herbouwen. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak. Heden bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door geprofileerde doorlopende lekdrempels. Centrale penanten pilastervormig oplopend. Rijkelijk uitgewerkte dakkapel in neorenaissancistische stijl. Daklijst op geknikte hoek doorbroken door uitkragende geschoorde erker onder hoge bedaking in neogotische stijl. Verbouwde winkelpui.


ID: 86778 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Markt 32 (Tielt)
Laatclassicistisch pand opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86806 | Bouwkundig element

Herberg De Klokke

Markt 41 (Tielt)
Voormalige herberg "De Klokke", gebouwd volgens kadaster in 1864 in opdracht van de Tieltse brouwer Albinus Colle die een bestaand pand volledig laat her- of verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met inzwenkende en vlak afgedekte klokgevel.


ID: 86781 | Bouwkundig element

Herberg De Concorde

Markt 42 (Tielt)
Voormalige herberg "De Concorde", sinds 1987 "Ter Halle", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch mogelijk ouder zie bebouwing reeds voorkomend op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Eenlagig hoekpand onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw; muurankers. Puntgevel aan de pleinzijde op licht uitkragende schouderstukken. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in vlak gepleisterde omlijstingen. Vernieuwd schrijnwerk in plaats van T-ramen met grote roedeverdeling. Centrale toegangsdeur tussen herbergramen. Verdwenen oculus in top en olielamp op de hoek. Kelderluik aan de zijde van de Ieperstraat.


ID: 87138 | Bouwkundig element

Oosthoekkapel

Meersstraat (Tielt)
Oorsprong ter bescherming tegen spokerijen in de omgeving. Minstens opklimmend tot de 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje waarboven een smeedijzeren kruis.


ID: 87139 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meersstraat 2 (Tielt)
Hoeve gelegen op de grens met Ruiselede en bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan de geschiedenis op zijn minst teruggaat tot de 18de eeuw. De latere stal/ schuur aan zuidoostzijde gaat terug tot vóór 1830, zie primitief kadasterplan. Het boerenhuis wordt in 1841 vergroot aan zuidzijde, om in 1905 gedeeltelijk afgebroken en opgedeeld te worden in twee aparte woningen. Vermoedelijk nog in het begin van de 20ste eeuw wordt een nieuwe stalvleugel tegen de stal/ schuur aangebouwd.


ID: 87042 | Bouwkundig element

Dorpswoningen uit de 18de eeuw

Meikestraat 11 (Tielt)
Voormalige 18de-eeuwse eenlaagswoningen.  Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt haaks op de weg een klein volume weergegeven, dat circa 1830 uit één woning bestaat. In 1842 wordt het huisje in opdracht van landbouwer Ignatius Vandenberghe vergroot en in twee woningen opgesplitst.


ID: 86782 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebeeksesteenweg 11A (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dieper gelegen, haaks op de straat ingeplant eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote haakse bakstenen schuurstalvleugel,


ID: 87141 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Mevrouwmolenstraat 14 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing, eertijds bestaand uit een woonhuis met smidse, later omgebouwd tot twee woningen, haaks ten opzichte van de openbare weg gelegen. In kern minimum teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw.